top of page

Onderhoud en (deel)restauratie

Het begin

Oktober 2012 t/m maart 2013

Het eerste wat moest gebeuren, was een goede hoes voor de auto vinden. Dit is gelukt bij Cabrio Styling in Apeldoorn. De hoes past goed, ondanks de hoogte van de auto. Daarnaast moest er een nieuwe 6V-accu in de auto geplaatst worden. Omdat ik alleen 12V gewend ben, had ik ook een nieuwe druppellader nodig. Deze is meteen besteld en kon direct na levering worden geïnstalleerd. De week erna heb ik een nieuwe bobine geplaatst. In de daaropvolgende week heb ik samen met een vriend de ontstekingsdelen vernieuwd: rotor, kap, kabels, contactpunten, bougies, enzovoort. Daardoor liep de auto een stuk beter. Helaas kon hij door een probleem met het gaspedaal nog steeds niet harder dan 80 km/h. Via Marktplaats heb ik contact gezocht met de eigenaar van een '48er Torpedo Convertible, Thijs Vogels. Ik ben bij hem langs geweest om te zien hoe zijn gaspedaal en stangen zijn aangesloten. Daar bleek bij mijn auto iets fout te zitten.

Omdat de winter van 2012/2013 streng was en er niet gesleuteld mocht worden in de stalling, is er tot en met maart niets aan de auto gedaan. Die tijd heb ik besteed aan het vinden en uitzoeken van onderdelen. Via eBay heb ik een man leren kennen in Amerika die voor mij pakketten verzamelt en deze in één doos naar Nederland verscheept.

Er liggen nu wat spullen klaar: een paar schaalmodellen, een accessoireboekje van een 1948 Pontiac, een sunvisor (een originele Fulton 800 Series!) en, hopelijk op het moment van schrijven, ook de grote bestelling met een nieuwe kabelboom, deurrubbers en nog veel meer onderdelen. Ik ben benieuwd!

Brandstofinjectie in 1948 ?

April 2013

De onderdelen en andere leuke spullen uit Amerika zijn inmiddels onderweg naar mij. Gelukkig staat de auto niet langer op een parkeerplaats onder een appartementengebouw waar sleutelen verboden was. Ik deel nu een garagebox met familie. De ruimte biedt plaats aan vier auto’s, en er kan volop gesleuteld worden! In de schuur liggen al enkele mooie onderdelen klaar, zoals een originele ruitensproeierset, een uitlaatdeflector, een 6V-brandstofpompje en nog wat andere zaken. In het laatste weekend van april is er echt vooruitgang geboekt. Er zit een nieuw gaspedaal in, en het stangenstelsel, dat eerder verkeerd gemonteerd was, is nu correct aangesloten. Hierdoor kun je eindelijk normaal gas geven zonder dat alles weer krom wordt getrapt. Ook is de Trico-ruitensproeier geïnstalleerd, en de ruitenwissers werken nu enigszins. Met een vacuümsysteem blijft dat echter een uitdaging... Inmiddels zijn wel een paar vacuümleidingen vervangen.

Daarnaast is er een 6V > 12V-omvormer geplaatst, samen met een radio en twee speakers die nu allemaal goed functioneren. De kentekenplaat met het Pontiac-clubframe is gemonteerd, net als het uitlaatsierstuk. Verder is de olie ververst, en enkele losse knopen van de voorbank zijn weer vastgezet.

Om het starten te vergemakkelijken, hebben we een provisorische brandstofinjectie gemaakt. Dit bestaat uit het 6V-brandstofpompje en een flesje benzine. In de auto zit tijdelijk een drukschakelaartje dat een beetje benzine inspuit, wat het starten een stuk eenvoudiger maakt. De oorzaak van de startproblemen lijkt een combinatie te zijn van lage druk bij de brandstofpomp en leeglopende vlotterkamers van de carburateur. Bij het verversen van de olie bleek er duidelijk benzine in de oude olie te zitten, wat erop wijst dat deze langs de zuigerveren is weggelekt. Kortom: de zuigerveren sluiten niet meer goed af. De eerste echte rit van dit jaar was de Oranje Klassieker Rit in Velp. Deze rit van 120 kilometer is de Pontiac goed doorgekomen, hoewel hij wel wat moeite had met de steile stukken op de Posbank. We werden beloond met de 'aanmoedigingsprijs' (oftewel: het komt ooit goed…): een jaarabonnement op Auto Motor Klassiek.

De zon kan komen, regen nog niet

April 2013

Het Fulton 800 Sunshield is vandaag gemonteerd. Met vier man sterk en wat gedoe zit hij er eindelijk op. Wat een verschil maakt dat! Daarnaast is de nieuwe rechterbuitenspiegel gemonteerd en zijn enkele rubberen stootblokjes vervangen. De bestuurdersdeur is ontdaan van zijn oude rubberen afdichtingen. Deze waren keihard geworden en zorgden ervoor dat het water naar binnen liep, zelfs tijdens het wassen van de auto. Ook het rubber van de kofferbak is verwijderd. Het opnieuw plaatsen ervan blijkt echter lastig: hoewel het profiel volgens het boekje zou moeten passen, is het zichtbaar wanneer de klep dicht is. Achteraf bleek dat de maat niet klopte; er zijn namelijk drie verschillende maten beschikbaar. De komende dagen hebben we nog genoeg werk te doen!

Nieuwe kabelboom, afdichtingen en nog veel meer

10 t/m 18 Mei 2013

Eigenlijk waren we op vakantie, maar het werd allesbehalve rustig! Alle bestelde onderdelen uit Amerika waren binnen en moesten worden ingebouwd. De kabelboom leverde het meeste werk op, en ook de slang naar de nieuwe brandstofpomp bleek niet helemaal juist. Daarnaast maakte een vriend van mij de fout van zijn leven door toe te zeggen dat hij zou helpen. Dat resulteerde in zes dagen fulltime sleutelen, aangevuld met nog wat losse uren her en der...

​

We begonnen met het verwijderen van de oude kabelboom onder de motorkap. Vervolgens maakten we het dashboard los en namen we rustig de tijd om alles te bekijken en foto's te maken. Aan het einde van de eerste dag hadden we de kabelboom eruit. De volgende ochtend waren we helemaal kwijt aan het zoeken naar een 6V-knipperlichtrelais en bijpassende lampjes. Uiteindelijk vonden we ze bij een kevershop en een Army dump. Ook kochten we nieuwe accukabels, kabelogen en ander klein materiaal, wat gelukkig lukte bij een landbouwwinkel. Die middag begonnen we met het terugplaatsen van de nieuwe kabelboom.

 

De dag erna waren we al aardig opgeschoten, totdat de lichtschakelaar niet meer op zijn plek wilde. Dat kostte ons uren. Uiteindelijk bleek een onderdeel verkeerd gemonteerd te zijn. Nadat we dat hadden opgelost, ging het gelukkig snel.

Naast de kabelboom hebben we ook deurrubbers, raamgeleiders, kofferbakrubber, kachelslangen, de V-snaar, en de snelheidsmeterkabel vervangen. De carburateur is gereviseerd en we hebben het een en ander gespoten, waaronder de deurranden, koplampbakken en de bak van het reservewiel.

 

Tijdens het demonteren kwamen we gelukkig maar twee slechte plekken tegen die gelast moeten worden. Dat viel alleszins mee!

In het laatste weekend van onze "vakantie" konden we nog net naar een Rock 'n Roll-evenement in Hengelo. De avond ervoor hebben we doorgewerkt tot ruim na middernacht (Cor, enorm bedankt!). Het evenement sloten we af met een rit van 80 kilometer richting Duitsland, om vervolgens via Nijmegen terug te rijden naar Arnhem.

 

De tweede rit van dit jaar eindigde echter op een spectaculaire manier. Het hoge olieverbruik zorgde voor een wolk van blauwe rook die wervelend uit de uitlaat kwam. Eén van mijn vrienden, Hans, reed op gepaste afstand achter ons om te voorkomen dat hij zijn auto na afloop moest poetsen...

1 liter olie op 100 km plus wat koelvloeistof

1 Juni 2013

Op 1 juni vond in Herten, Duitsland, het Kustom Kulture-evenement plaats, voor het eerst op deze locatie. We besloten de gok te wagen en de rit met de Pontiac te maken, ondanks zijn huidige staat. De heenreis verliep redelijk goed, en we kwamen zonder problemen aan. We vonden een leuke parkeerplek, al was het helaas niet op het evenemententerrein omdat ik geen reservering had gemaakt. Gelukkig zorgde de auto meteen voor aanspraak en leuke gesprekken. De toegangsprijs zonder reservering was met €40 aan de hoge kant, maar als je er eenmaal bent, ga je toch maar naar binnen. Voor een indruk van het evenement kun je de foto's bekijken op mijn Flickr-account (zie foto’s).

De terugreis verliep minder soepel. Bij Hünxe merkte ik dat de olie aangevuld moest worden. Na een stop ging er maar liefst 1,5 liter bij. Helaas viel toen ook op dat de zijkant van het motorblok nat begon te worden. Het spreekwoordelijke gevoel van "nattigheid" kwam niet alleen door de olie. Na het bijvullen wilde de auto niet meer starten. We hebben hem eerst laten afkoelen en daarna opnieuw geprobeerd, wat gelukkig lukte. Bij aankomst in de stalling bleek dat het blok nog natter was geworden en er borrelde olie en koelvloeistof langs de cilinderkop. De conclusie was duidelijk: de koppakking moet vervangen worden. Voor nu is het een kwestie van voorzichtig doorrijden, en in de winter staat er een grondige revisie gepland.

De kop er af halen, vlakken en weer terug met nieuwe pakking

11 Juni 2013

In het weekend van 9 juni haalde ik de auto op om hem te poetsen en te polijsten. Tijdens het rijden merkte ik echter dat hij niet lekker reed en nauwelijks trekkracht had. Zondag wilden we ermee naar Brummen rijden, waar we op visite zouden gaan. Helaas begon het bij de cilinderkop opnieuw te borrelen, waardoor we besloten de auto thuis te laten.

De dinsdag erna heb ik de cilinderkop eraf gehaald, en het bleek al snel dat er meer aan de hand was. Hoewel de koppakking zelf nog intact was, zat er veel aangekoekte troep op de kop rondom de kleppen. Ik besloot de cilinderkop te laten vlakken en kocht voor €200 twee nieuwe koppakkingen. Dat was waarschijnlijk niet de goedkoopste optie, maar een snellere levering was belangrijker. Een paar dagen later had ik de cilinderkop terug. Bij aankomst in de stalling bleek het blok al schoongemaakt te zijn (nogmaals bedankt, Cor!), waardoor we meteen aan de slag konden. Vriend Hans vond het maar niets omdat het blok bovenop beschadigd was en het zonde van de moeite was. Ik wilde het wel omdat ik wilde rijden! Toch maar opgebouwd en helaas.... hij wilde niet meer aanslaan. Van alles geprobeerd maar het werd niets. Zonder compressie kom je nergens. Balen!

Motor verwijderen voor revisie

10, 11 en 13 Juli 2013

Na het debacle met de koppakking besloten we de motor volledig te reviseren, want anders zou de auto toch alleen maar stil blijven staan. Op woensdag begonnen we met het verwijderen van de motorkap, radiateur en een aantal andere onderdelen. Donderdag haalden we nog meer zaken los, en zaterdag hebben we de motor samen met de versnellingsbak eruit gehaald. Het was een zware klus, maar dankzij de hulp van Cor, Wendy (de mede-eigenaar) en Hans is het uiteindelijk gelukt.

Bij het verwijderen van de motor viel het op dat de motorruimte verrassend goed bewaard is gebleven. Er was geen roest of andere problemen te ontdekken. De komende tijd zullen we de motorruimte grondig schoonmaken en behandelen.

De radiateur is ondertussen gecontroleerd en bleek nog in perfecte staat te verkeren. Volgens Gerritsen in Velp is het zelfs mogelijk dat het blok nog het originele blok is. Hij heeft de radiateur gereinigd en opnieuw gespoten. Nu is het de vraag of het budget toereikend is voor ook een revisie van de Hydra-Matic versnellingsbak. Hoewel deze nog redelijk schakelt, kan het beter. Nu de bak eruit ligt, is dit het ideale moment voor een revisie. Ik heb al contact gehad met een revisiebedrijf om de mogelijkheden te bespreken.

Revisiebedrijf van der Linden heeft het blok al uit elkaar

18 Juli 2013

Al binnen één week lag het blok in vele onderdelen netjes op de werkbank en op een karretje. De nokkenas, krukas, lifters en veren zijn nog goed; de rest moet allemaal vervangen worden. De krukas is nog zo goed dat deze niet geslepen hoeft te worden. De hoofd- en drijfstanglagers kunnen de standaardmaat blijven. De zuigers met veren moeten één maat groter vanwege het honen. Het blok wordt nog gevlakt en alles wordt gereinigd.

De kleur wordt donkerblauw/groen, ongeveer zoals origineel. De bestelling bij Egge.com is inmiddels geplaatst. Zij maken zelf nog zuigers aan de hand van originele machines.

Onderdelen zijn binnen, maar het blok is vertraagd 

Augustus - oktober 2013

In augustus is er niet veel gebeurd. De onderdelen zijn besteld, niet alleen voor de motor, maar ook voor de Hydra-Matic. Aangezien deze nu niet ingebouwd is, hebben we toch besloten ook deze te laten reviseren. Ook hiervoor zijn de benodigde spullen besteld. Net toen deze weggebracht was, ging mijn werkgever failliet. Door al het tumult eromheen is er enkele weken niet veel gebeurd. Gelukkig nam Cor het op zich om de motorruimte alvast aan te pakken. Er zijn ook diverse nieuwe rubbers gemonteerd, onder andere rondom de koplampen en in de kofferbak. Daarna heb ik de bodem helemaal schoongemaakt en behandeld met RX5, een anti-roestcoating. Nu moet alleen de laatste dubbele laag RX10 nog aangebracht worden en dan is de auto klaar om de motor weer ingebouwd te krijgen. Ook zijn veel onderdelen gepoedercoat en verzinkt. De automaat bleek gelukkig in goede staat. De banden zijn goed en er hoeft niet veel vervangen te worden. De motor is er helaas slechter aan toe. Er is een scheur geconstateerd in de vierde cilinder. De scheur loopt vanaf 3 cm van de bovenzijde van de cilinder naar de rechterklep. Dit wordt nu gerepareerd, zodat hopelijk alsnog het blok opgebouwd kan worden.

Scheur in het blok lijkt opgelost en de bodem is klaar 

Oktober 2013

De scheur in het blok is gelast. Om zeker te weten dat het laswerk goed blijft, is het blok afgeperst. Daarna zijn de zittingen van de kleppen geplaatst. Deze hebben een voorspanning en kunnen daarom teveel druk uitoefenen op het laswerk. Na het plaatsen is het blok daarom wederom afgeperst. Daarna is er een bus, ook weer met voorspanning, geplaatst in de cilinder met de scheur. Na het plaatsen van deze bus moet het blok nogmaals voor de laatste keer afgeperst worden. Als dit allemaal goed is gegaan, kan het blok weer opgebouwd worden en krijg ik het terug.

De bodem is na avonden en avonden schoonmaken, impregneren en aflakken weer goed beschermd. Eerst heb ik al het vuil van 65 jaar verwijderd: vet en olie bij de bak en bij het differentieel, smurrie rondom de vetnippels en vliegroest op alle andere plekken. De tank heb ik ook verwijderd om bovenop de tank ook te kunnen schoonmaken. Daardoor kon ik ook beter bij de bodem aan de achterkant van de auto. De bodem heeft nu een zwarte, glanzende laag die er uitziet alsof hij gepoedercoat is. Het lastigste was de voorwielophangingen (draagarmen, veren, etc.). De nieuwe motorsteun zit weer op zijn plek, net als de accubak. Laat maar komen, die motor!

Bedje onder de auto....zzzzzz

Oktober 2013

Dankzij dit ligkarretje is het bewegen onder de auto een makkie! Drie tientjes die zeker de moeite waard waren! De hoogte van de auto is precies goed dankzij de bokken. Helaas is het wel donker onder de auto, dus moest ik ook overdag de lamp erbij gebruiken. De rest staat stand-by, inclusief de motortakel!

Toch een ander blok nodig 

November 2013

Begin november kreeg ik van het revisiebedrijf te horen dat er tijdens het afpersen van het blok een tweede scheur was ontdekt, nu bij de tweede cilinder. Het was daardoor onverstandig door te gaan met het huidige blok. Gelukkig was er een tweede mogelijkheid. Thijs (zie het register), eigenaar van een schitterende Torpedo Convertible uit 1948, kon mij helpen door een motorblok aan mij te verkopen dat hij ooit als reserve had gekocht. Zijn eigen blok is gereviseerd, waardoor deze nog jaren en jaren mee zal gaan. Hij wilde mij wel uit de brand helpen. Zaterdag 9 november ben ik met Hans, een geleende aanhanger en geld naar Best gegaan. Thijs had het blok al zo goed als uit elkaar gehaald, waardoor het vaststellen van de toestand makkelijk was, evenals het vervoer. Het blok lijkt in ieder geval in goede staat te zijn en ligt nu in Didam bij het revisiebedrijf. De zuigers zitten wel vast, maar dat zal vast geen probleem voor hen zijn! Hopelijk komt het nu wel allemaal goed...

Nu nog de lagers 

December 2013

Het 'nieuwe' blok is goed. Gelukkig!!! De vastzittende zuigers zijn verwijderd, maar ook de kleppen waren lastig te verwijderen. Er zitten nu cilinderbussen in om mijn zuigers te laten passen, en het is mooi meegenomen dat de beschadigde cilinderwanden nu geen probleem meer zijn. Het blok is echter niet van een 1948 Pontiac, maar van een 1951-model. Deze hebben een inhoud van 4,3 liter tegen 4,1 liter in 1948. Ook heeft deze 116 pk in plaats van 104 pk. Dit zal nu niet meer het geval zijn, omdat de boring kleiner is gemaakt. Gelukkig is er wel een high compression kop bij. Scheelt toch een paar pk. Een ander probleem was dat mijn goede krukas niet past, omdat ze in 1951 krukaskeerringen zijn gaan gebruiken. Gelukkig had ik de krukas erbij. Het nadeel was dat deze wel geslepen moest worden, waardoor mijn reeds bestelde lagers niet zouden passen. Gelukkig kon ik deze retourneren en zijn de juiste lagers onderweg. Pakkingset, ketting en tandwielen, etc. passen ook op een blok uit '51.

Van der Linden Motorentechniek was zo vriendelijk een filmpje te maken van het vlakken van mijn 'nieuwe' blok.

It's back! Yes!!!

15 Februari 2014

It's back!! YES!!! Zaterdag 15 februari het blok opgehaald en ingebouwd. Er zijn al veel zaken aangesloten en weer gemonteerd, zoals de dynamo, startmotor, carburateur, uitlaat, vacuümleidingen, etc. Dankzij de hulp van Cor, Hans en Paul zijn we een heel eind gekomen. Hij loopt inmiddels! We hebben al een stukje kunnen rijden, en dat was wel fijn zo na 8 maanden... Ondertussen ook wat kleine extra's gemonteerd, zoals een origineel glazen AC Delco brandstoffilter. Begin maart worden de kleppen nogmaals gesteld, want hij tikt behoorlijk, en daarna kan de automaat afgesteld worden. Als dat achter de rug is, kunnen we eens kijken hoe 108 pk voelt!! Ja, ja, geen 104 meer, er zit een high compression kop op!

ATF Lekkage

Maart-April 2014

De auto rijdt inmiddels, maar we hebben bij het monteren van de automaat aan het blok de bouten waarmee de starterkrans aan de krukas vastzit niet voldoende afgedicht. Daar is nu een lekkage ontstaan waardoor de ATF eruit gegooid wordt. Helaas moet de automaat er weer onderuit. Dat was niet het enige probleempje. Er was een kleine lekkage bij de waterpomp, omdat er nog een verschil was tussen een blok van 1948 en 1951: de waterpomp. De heren van Van der Linden hebben deze lekkage voor mij opgelost en meteen de kleppen en motor afgesteld, zodat hij nu mooi stil loopt. Op 5 april ging de bak er onderuit en na heel wat uurtjes sleutelen is de lekkage opgelost! Cor en Hans, wederom bedankt!! We konden gelukkig gebruik maken van een vierkolomsbrug van een goede kennis van Hans. Meteen de bodem schoongemaakt en de tankstrap goed bevestigd. Via het Pre66-forum heb ik van René een carterventilatiepijp gekregen. We maken nu nog even een bochtje om hem aan te sluiten op het kleppendeksel en dan is het laatste ontbrekende onderdeel van de auto ook terug! Helaas is er alsnog een lekkage bij de waterpomp ontstaan.

​

Waterpomp issues, hydra-matic gesteld en gereden !

April 2014

Thijs heeft mij de waterpomp opgestuurd die bij het blok hoort. Dit bleek achteraf dezelfde pomp te zijn als degene die er nu op zit. De versie met 6 bouten, waarvan ik er nu even twee heb, is het oude type t/m 1949. Waarschijnlijk is het '51-blok passend gemaakt voor het oude type pomp, getuige het aantal boutgaten. Er zitten er meer in dan gebruikelijk.

Ondertussen heb ik de hele auto gepolijst, wat een klus! Maar hij glimt weer. Inmiddels heeft Henri Reuvers de bak afgesteld, waardoor deze weer soepel schakelt. Daarnaast heeft hij de motor afgesteld en loopt hij nu heerlijk rustig. Ook de lekkende uitlaat is weer dicht, d.m.v. een nieuwe flens. Als laatste staat de auto nu weer in Didam vanwege de lekkende waterpomp en het natrekken van de kop en stellen van de kleppen. Als dat achter de rug is, zijn alle technische zaken opgelost!!

De eerste ritten zijn ook al geweest: een bezoekje aan het vertrekpunt van de Fleetselect rally in Kesteren, de Paasrit in Elst en de 12e rit van de Oranje Vereniging in Velp (OKRV). 750 km in april!

Volgende ding op de lijst? Opnieuw taxeren, natuurlijk. Eens zien wat de taxatiewaarde nu zal zijn!

Lekkages verholpen en nog meer gereden 

Mei 2014

De lekkage bij de waterpomp kwam van een lekkende keerring. Helaas was de tweede waterpomp ook lek. Via Jambroes kon ik gelukkig heel snel aan een pomp komen. Binnen 1 dag geleverd en gemonteerd! De kleppen zijn ook weer gesteld, net als het CO. De carterventilatiepijp zit er ook op. Helaas was er alsnog een lekkage bij de side cover van de automaat. Daar heb ik de pakking van vervangen. Tot nu toe is hij droog.

Deze maand heb ik 100 Jaar Dodge bezocht in Amersfoort, gecombineerd met een leuke toertocht. Eind mei ben ik naar Herten, Duitsland, geweest voor Kustom Kulture en naar Verl, Duitsland, voor het Jukin'50's Straßenkreuzer Festival. 500 km gereden met gemiddeld 1 op 7,5! Gelukkig geen problemen gehad. Voor de zekerheid heb ik olie, koelwater, ATF, krik, tools en meer meegenomen, maar dat kon gelukkig ongebruikt terug in de garage. Ik ben blij.

Oh ja, de taxatie is ook uitgevoerd en gelukkig werd mijn investering uitgedrukt in een waardestijging.

Uit Amerika komen nu weer wat parts en goodies, zoals een chromen steenslagbeschermer voor het achterspatbord (de huidige zit geschroefd, dat hoort niet zo) en een ongebruikt lidmaatschapssetje uit de jaren 40 van de AAA (Amerikaanse ANWB). Sinterklaas is vroeg dit jaar!

Motorrevisie 2.0

September 2014 - December 2015

Aan het eind van het 2014-seizoen startte de auto steeds slechter en schudde hij stationair behoorlijk. Toch maar even Van der Linden op de hoogte gebracht. Begin van het volgende seizoen zouden ze hem even nakijken. Wij hadden dan nog tijd voor het inbouwen van de LPG-installatie. Rond de kerstperiode heeft neef Paul de LPG-installatie ingebouwd. In maart wilde ik een klein stukje rijden om te kijken hoe de auto het deed op LPG. Starten op benzine was nodig om de nog lege LPG-tank te vullen bij het tankstation. Dat wilde hij bijna helemaal niet meer. Toen hij eindelijk liep, snel gaan tanken en terug naar de garage. Hier pas overgeschakeld op LPG, wat soepel ging. Daarna een klein ritje van 20 km gereden. Behalve slecht starten en nog steeds schudden bij stationair toerental, viel het verder mee. Dus een afspraak gemaakt met het revisiebedrijf om het na te kijken voor de inmiddels ingeplande LPG-keuring bij de RDW. Helaas kreeg ik bij het brengen al slecht nieuws. De auto liep stationair maar op 7 cilinders. Later die week bleek dat er bijna geen compressie meer was. Dus de RDW maar afgebeld.

​

Waarschijnlijk heeft de motor een heetloper gehad, de oorzaak is tot op heden onbekend. De grootste kans is een verkeerde boring van de cilinderbussen, wellicht door verkeerde of ontbrekende gegevens over de uitzettingswaarden van de zuigers. Hiervoor moest de motor, inclusief bak, wederom uitgebouwd worden om opnieuw te honen, zuigers te polijsten en weer nieuwe zuigerveren om te zetten, etc. Vanwege de aankoop van ons nieuwe huis is de auto in zijn geheel naar Didam gebracht. Toen alles weer uitgebouwd was, heb ik de bak ook maar meteen weer weggebracht vanwege de lekkages die aanhielden. Revisiebedrijf Special Gear uit Tiel had de oorzaak snel gevonden en opgelost, dit alles onder garantie! Hulde! Eén van de o-ringen uit de revisieset had de verkeerde maat.

 

In augustus lag de motor er weer in, maar het duurde nog tot december voordat ik de auto terug had. Men kreeg het niet goed voor elkaar om de bak soepel te laten schakelen. Uiteindelijk de auto naar Tiel laten brengen. Binnen één dag belde Henri van Special Gear alweer dat hij weer perfect schakelde. Het probleem zat in het staartstuk en was snel opgelost.

Na 1.000 km op benzine moest de auto weer terug voor controle. Dit gebeurde in juni 2016, waarna in juli 2016 alsnog de RDW-keuring heeft plaatsgevonden. Met vlag en wimpel geslaagd! Sindsdien alweer zo'n 12.000 km gereden.

Nieuwe banden en velgen coaten

Juli 2015

Tijdens het schoonmaken van de motorruimte viel mij op dat er een stuk uit een band was. Het leek wel of er per ongeluk met een haakse slijper in gesneden was. Omdat ik op deze manier niet meer durfde te rijden toch maar besloten 4 nieuwe banden te bestellen. Gelukkig waren die in Nederland op voorraad bij Oldtimer banden in Heeze. De velgen konden ook wel een nieuwe coating gebruiken dus dat ook maar gedaan. Het kost een maandsalaris maar dan heb je ook wat! 

Slechts één keer pech in 2016

Mei 2016

Met Hemelvaartsdag zijn we naar Cars & Bikes in Waarland (NH) geweest. Op de terugreis, bij Maarssen, begon de auto in te houden en reageerde hij nog amper op gasgeven. Dit was ook net zo plotseling weer weg. Tot in de buurt van Maarn, daar viel hij zo goed als dood. De vluchtstrook is daar enorm breed, dus we konden een mooi plekje opzoeken om te stoppen. Bij de controle van de contactpunten bleek al snel dat het draadje dat de voeding van de bobine aan de punten geeft, gebroken was. Helaas had ik te weinig spullen bij me, dus hebben we de ANWB gebeld. Die kwamen vrij vlot en vonden het geweldig om eens een eenvoudig probleem te hebben. Samen met de wegenwachter hebben we een nieuw draadje gemaakt en zijn daarna vanaf Maarn tot Veenendaal meegereden voor de zekerheid. Service!

Nieuwe RVS uitlaat van EPS

Maart 2017

Toen het eindelijk weer goed genoeg was voor een flinke rit, zijn we op een zaterdag vroeg vertrokken voor een reis van 2 uur naar Kiel Windeweer bij Groningen voor een nieuwe RVS-uitlaat. De oude was op en al een keer met Gungum dichtgesmeerd om het seizoen nog even door te komen en te kunnen sparen. Met een paar uurtjes en wat buigwerk zat er een mooie, stille nieuwe uitlaat onder de auto en konden we weer lekker terugrijden.

Onderhoud

September - oktober 2017

In september is de auto naar Didam teruggegaan in verband met een aanhoudende olielekkage bij de achterste krukaskeerring. Helaas is dat nog niet opgelost en gaat hij nog een keer terug. Ze hebben wel meteen de auto even doorgesmeerd en de kleppen gesteld. Hierna heeft Hans de auto afgesteld en voorzien van nieuwe puntjes. Dit was ook wel nodig, hij begon slechter te lopen. In oktober is de auto voor onderhoud naar Classic Car Expert in Alphen aan den Rijn geweest. De voornaamste reden was het afstellen van de rembanden van de automaat. Dit is goed gelukt. Daarnaast zijn er ook allerlei andere kleine dingen gedaan.

Ik kwam hier terecht omdat zij een 1956 Cadillac verkochten, precies het model dat we zochten. De eigenaar, Ruben de Jong, liet mij na de proefrit zijn bedrijf zien en vertelde over de hydra-matic bakken die hij kon afstellen en reviseren. Hij had ze zelfs liggen. Omdat Henri Reuvers geen tijd had, besloot ik naar Alphen te gaan voor onderhoud. Absoluut geen spijt van! Hij heeft weliswaar de Cadillac niet aan mij kunnen verkopen, maar voor specifiek onderhoud ga ik denk ik wel vaker naar Alphen aan den Rijn.

Olielekkage wordt rigoreus aangepakt

December 2017 - Januari 2018

Vlak voor Kerst is de auto weer teruggegaan naar Didam om de olielekkage eindelijk eens en voor altijd op te lossen. Gelukkig zagen zij ook in dat patchwork niet meer voldoende was. Ik kreeg in het nieuwe jaar een bericht dat de motor verwijderd was, omdat de lekkage in de buurt van de nokkenas leek te zitten. Daar kom je niet bij als de motor ingebouwd is. De stalen dop (soort vriesdop) bij de nokkenas is vervangen. Na demontage bleek daar flink olie te zitten. De keerring aan de voorzijde bij de distributiedeksel was ook aardig ingedrukt, en die zat er pas 500 km in, sinds september. Slechte kwaliteit, of misschien de verkeerde maat. Met een stapel nieuwe pakkingen en waarschijnlijk ook nieuwe vriesdoppen is hij weer klaar om in te bouwen. Via Vincent van der Welk heb ik twee spuitbussen op kleur laten maken, zodat het blok weer netjes gespoten kon worden.

Nieuw seizoen

April-mei 2018

De eerste ritten zitten erop. Bij korte ritten bleef de auto droog en lekte hij dus geen olie. Na lange ritten, waarbij de motor enkele uren achter elkaar heeft gelopen, lekte hij een paar druppels olie. Dat valt alleszins mee! Gelukkig. Starten op LPG ging wat lastiger dan op benzine. Bij het vervangen van de puntjes en condensator bleek de verdeler speling op de as te hebben. Het afstellen van de puntjes lukte hierdoor eigenlijk niet meer. Via eBay heb ik een zeer betaalbare NOS-verdeler kunnen kopen. Na montage ging het starten weer zoals het hoort. Ondertussen heb ik de bodem nog even geïnspecteerd in verband met eventuele aantasting van de Caprotech RX-coating door lekkages. Dit viel enorm mee, er was slechts een klein plekje dat bijgewerkt moest worden. Verder zit de coating er na ruim 5 jaar nog steeds heel goed op!

IMG-20180719-WA0000.jpg
Einde van een tijdperk

Augustus 2018

Nadat alle puntjes op de i waren gezet, kon de auto in de verkoop. Dit ging sneller dan gedacht! Na wat mensen met inruil waar ik niet op zat te wachten, kwam er interesse van een man uit Beekbergen. Het contact verliep wat stroef, wat het vertrouwen in een goede verkoop niet ten goede kwam. Uiteindelijk is alles goedgekomen en heeft de Pontiac na 6 jaar een nieuwe eigenaar gekregen. Hij is inmiddels al her en der gespot met de auto en ik zou hem zelfs kunnen huren, zag ik! Jeroen, veel plezier met de auto! Zorg er goed voor!

IMG-20180805-WA0007.jpeg
bottom of page