top of page

Onderhoud en (deel)restauratie

Het begin

Oktober 2012 t/m maart 2013

Het eerste wat er moest gebeuren was een goede hoes voor de auto vinden, dit is gelukt bij Cabrio Styling in Apeldoorn. Hij past goed, ondanks de hoogte van de auto. Daarnaast moest er een nieuwe 6V accu in de auto. Omdat ik alleen 12V gewend ben had ik ook een nieuwe druppellader nodig. Dit is meteen besteld en kon direct na levering geplaatst worden. De week erna heb ik een nieuwe bobine geplaatst. In de daaropvolgende week samen met een vriend van mij de ontstekingsdelen vernieuwd, rotor, kap, kabels, punten, bougies etc. Daardoor liep hij een stuk beter. Helaas kon hij nog dor een probleem met het gaspedaal niet harder dan 80 km/h. Via Marktplaats heb ik contact gezocht met de eigenaar van een 48er Torpedo Convertible. Thijs Vogels. Ik ben bij hem langs geweest om te zien hoe zijn gaspedaal en stangen aangesloten zitten. Daar zat dus bij mij iets fout. Aangezien de winter van 2012/2013 streng was en er niet gesleuteld mocht worden in de stalling is er t/m maart niets gebeurd. De tijd werd besteed aan het vinden en uitzoeken van onderdelen.​ Via eBay heb ik een man leren kennen in Amerika die voor mij de pakketten verzameld en deze in één doos naar mij toe verscheept. Daar liggen nu wat spullen klaar, wat schaalmodellen, een 1948 Pontiac accessoire boekje, een sunvisor (een originele Fulton 800 Series!!) en hopelijk op moment van schrijven ook de grote bestelling met een nieuwe kabelboom, deurrubbers en heel veel andere onderdelen. Ik ben benieuwd!

Brandstofinjectie in 1948 ?

April 2013

De onderdelen en andere leuke spullen uit Amerika zijn inmiddels onderweg naar mij. Ook sta ik niet meer gestald op een parkeerplaats onder een appartementengebouw waar ik niet mag sleutelen. Ik deel nu een garagebox met familie. Er kunnen 4 auto's in en er kan gesleuteld worden! In de schuur liggen nu een originele ruitensproeier set, uitlaat deflector, 6v brandstofpompje en nog wat andere zaken.

​

​In het laatste weekend van april is er wat gang in de zaak gekomen. Er zit een nieuw gaspedaal in, het stangenstelsel, dat verkeerd gemonteerd zat, zit nu goed en je kunt nu gewoon gas geven zonder dat de boel weer krom getrapt wordt.  De Trico ruitensproeier zit er nu in en de ruitenwissers werken een beetje, met een vacuümsysteem wordt dat nooit wat... Er zijn al wat vacuümleidingen vervangen. Er zit een 6v > 12v omvormer in en een radio met  2 speakers die inmiddels allemaal werken. De kentekenplaat met Pontiac club frame is gemonteerd samen met het uitlaat sierstuk. De olie is ververst en enkele losse knopen van de voorbank zitten weer vast.  

​

Om te voorkomen dat er telkens benzine in de carburateur gegoten moet worden, en daarmee het starten altijd een tweepersoons actie is, hebben we een provisorische benzine injectie gemaakt. Dit behelst het 6v brandstofpompje en een flesje benzine. In de auto zit tijdelijk een drukschakelaartje dat wat benzine inspuit. Dit vergemakkelijkt het starten enorm. Oorzaak is waarschijnlijk een lage druk bij de brandstofpomp en leeglopende vlotterkamers van de carburateur. Bij de oude olie zat duidelijk benzine, dus die zal langs de zuigers weggelekt zijn. Lees 'de zuigerveren sluiten niet meer af'.....

​

De eerste echte rit van dit jaar was de Oranje Klassieker Rit te Velp. Deze rit van 120km heeft de Pontiac goed doorstaan, hoewel hij wel moeite had om de bulten van de Posbank op te komen. We werden bekroond met de 'aanmoedigingsprijs' (oftewel, het komt ooit goed....): een jaarabo op Auto Motor Klassiek.

​

​

​

​

​

De zon kan komen, regen nog niet

April 2013

Het Fulton 800 Sunshield is vandaag gemonteerd, met 4 man sterk en wat gedoe zit hij er op. Hele verandering! De nieuwe rechter buitenspiegel is gemonteerd en enkele rubber stootblokjes zijn vervangen, De bestuurdersdeur is ontdaan van zijn rubber afdichtingen, deze waren keihard en het lekte dus ook als je de auto waste. Ook het rubber van de kofferbak is verwijderd, maar deze herplaatsen is lastig, het profiel klopte volgens het boek, maar je ziet hem zitten als de klep dicht is. Achteraf bleek de maat niet te kloppen. Er zijn nl. 3 maten. Komende dagen hebben we nog genoeg te doen!

Nieuwe kabelboom, afdichtingen en nog veel meer

10 t/m 18 Mei 2013

Eigenlijk hadden we vakantie. Helaas geen rustige! Alle spullen uit Amerika waren binnen en moesten ingebouwd gaan worden. De kabelboom leverde het meeste werk op, maar ook de slang naar de nieuwe brandstofpomp was niet helemaal juist. Verder had een vriend van mij de fout van z'n leven gemaakt door toe te zeggen wel te helpen. Dat werden dus 6 dagen fulltime sleutelen en nog wat losse uren her en der...  

 

We begonnen met het verwijderen van de kabelboom onder de motorkap, daarna het dashboard losgemaakt en rustig aan alles bekeken, foto's gemaakt en aan het einde van dag 1 was de kabelboom er uit. De volgende ochtend waren we helemaal kwijt aan het zoeken naar een 6v knipperlichtrelais en 6v lampjes. Uiteindelijk gevonden bij een Kevershop en bij een Army dump. Ook hebben we nieuwe accukabel gekocht met ogen en ander klein spul, dat lukte bij een landbouw winkel.  'S middags begonnen met de kabel terugzetten.

Eén dag later waren we al heel ver totdat de lichtschakelaar niet meer op zijn plek wilde, dat koste uren. Uiteindelijk bleek een onderdeel 'misplaatst' te zijn waarna het een fluitje van een cent was. 

Deurrubbers, raamgeleiders, kofferbakrubber, kachelslangen, v-snaar, snelheidsmeterkabel en nog veel meer werden ook nog vervangen. De carburateur is gereviseerd, het e.e.a. is gespoten; deurranden, koplampbakken, bak van het reservewiel etc. 

 

Tijdens het 'slopen' van van alles en nog wat slechts twee slechte plekken gevonden waar iets gelast moet worden. Valt allemaal heel erg mee!

 

In het laatste weekend konden we nog naar een Rock 'n Roll evenement in Hengelo. Hiervoor hebben we op zaterdag nog doorgewerkt tot ruim na twaalf uur (Cor, heel erg bedankt!). Dit evenement hebben we afgesloten met een rit van 80 km richting Duitsland en weer terug via Nijmegen naar Arnhem. De tweede rit van dit jaar werd er wel één met een wervelend einde. Dit vanwege het hoge olieverbruik en dus blauwe rook die wervelend de uitlaat uit kwam. Eén van mijn vrienden, Hans, die achter ons reed, hield steeds voldoende afstand om niet zijn auto te hoeven poetsen....

1 liter olie op 100 km plus wat koelvloeistof

1 Juni 2013

1 Juni was in Herten, Duitsland, het Kustum Kulture evenement. Voor het eerst op deze locatie. Wij hebben gegokt dat we de rit wel aankonden met de auto zoals hij nu is. De heenreis verliep redelijk goed en we kwamen zonder problemen aan. Leuke parkeerplek gevonden, helaas niet op het terrein omdat ik niet gereserveerd had. We hadden meteen aanspraak. De toegangsprijs zonder reservering was met 40 euro wel hoog, maar als je er dan toch bent.... Voor de foto's kun je kijken op mijn Flickr account (zie foto's). Op de terugweg kwam ik er achter dat ik de olie nog moest bijvullen. Bij Hünxe gestopt en er ging weer 1,5 liter in. Helaas viel ook op dat het blok aan de zijkant nat begon te worden. Ook ik voelde al nattigheid.... Starten deed hij daarna niet meer. Dus eerst maar laten afkoelen en toen opnieuw geprobeerd, dat lukte. Bij aankomst in de stalling was het blok nog natter geworden en het borrelde langs de kop. Conclusie? Koppakking vervangen en doorrijden.... als het kan dan... en dan in de winter reviseren.

De kop er af halen, vlakken en weer terug met nieuwe pakking

11 Juni 2013

Het weekend van de 9e juni de auto opgehaald om te poetsen en polijsten. Hij reed niet heel erg lekker en trekken deed hij ook al niet. Zondag wilde we hem meenemen naar Brummen waar we op visite gingen. Helaas borrelde het toch weer bij de kop en hebben we dat maar niet gedaan. De dinsdag erna de kop er maar afgehaald en er bleek toch veel aan de hand. Pakking was nog wel goed, maar er zat veel aangekoekte troep op de kop rondom de kleppen. Toch maar de kop weggebracht om te laten vlakken en voor 200 euro twee koppakkingen gekocht. Kan vast goedkoper, maar dan duurt het veeeeel langer. Paar dagen later de kop retour. In de stalling aangekomen bleek het blok al schoongemaakt te zijn (wederom bedankt Cor!) en konden we aan de slag. Vriend Hans vond het maar niets omdat het blok bovenop beschadigd was en het zonde van de moeite was. Ik wilde het wel omdat ik wilde rijden! Toch maar opgebouwd en helaas.... hij wilde niet meer aanslaan. Van alles geprobeerd maar het werd niets. Zonder compressie kom je nergens. Balen!

Motor verwijderen voor revisie

10, 11 en 13 Juli 2013

Na het debacle van de koppakking besloten we de motor nu maar te reviseren omdat hij anders toch maar stilstaat. Woensdags begonnen met de motorkap eraf, radiateur er uit en nog wat andere dingen. Donderdags nog wat andere zaken verwijderd en zaterdag de motor met bak eruit gehaald. Zware klus, maar met hulp van Cor, Wendy (de andere eigenaar) en Hans toch gelukt. Na het verwijderen viel op dat er eigenlijk weinig mis is met de motorruimte. Geen roest of andere narigheid gezien. De komende tijd is het de bedoeling alles schoon te maken en te behandelen. De radiateur was ondertussen gecontroleerd en bleek nog helemaal in orde te zijn. Ook was het volgens Gerritsen in Velp nog een heel oud, zo niet het originele, blok. Hij heeft hem schoongemaakt en gespoten. Nu nog kijken of er budget overblijft voor de Hydra-matic revisie. Deze schakelt nog wel goed, maar het kan beter..... Hij ligt er nu toch uit en ik heb al contact gehad met een revisiebedrijf. 

Revisiebedrijf van der Linden heeft het blok al uit elkaar

18 Juli 2013

Al binnen één week lag het blok in heel veel onderdelen netjes op de werkbank en op een karretje. De nokkenas, krukas, lifters en veren zijn nog goed, de rest moet allemaal vervangen worden, De krukas is nog dermate goed dat deze niet geslepen hoeft te worden. De hoofd- en drijfstanglagers kunnen dus de standaard maat blijven. De zuigers met veren moeten één maat groter vanwege het honen. Blok wordt nog gevlakt en alles wordt gereinigd.

De kleur wordt donker blauw/groen, ongeveer zoals origineel. De order bij Egge.com is inmiddels geplaatst. Zij maken nog zelf zuigers aan de hand van originele machines.

Onderdelen zijn binnen, maar het blok is vertraagd 

Augustus - oktober 2013

In augustus is er niet heel veel gebeurd. De onderdelen zijn besteld. Niet alleen voor de motor, maar ook voor de hydra-matic. Aangezien deze nu niet ingebouwd is toch maar besloten ook deze te laten reviseren. Ook hiervoor zijn de spullen besteld. Net toen deze weggebracht was ging mijn werkgever failliet. Door al het tumult hier omheen is er enkele weken niet heel veel gebeurd. Gelukkig nam Cor het op zich om de motorruimte alvast aan te pakken. Er zijn ook diverse nieuwe rubbers gemonteerd, o.a rondom de koplampen en in de kofferbak. Daarna heb ik de bodem helemaal schoongemaakt en behandeld met RX5, een anti-roest coating. Nu moet alleen de laatste dubbele laag RX10 aangebracht worden en dan is de auto klaar om de motor weer ingebouwd te krijgen. Ook zijn veel onderdelen gepoedercoat en verzinkt.  De automaat bleek gelukkig in een goede staat. De banden zijn goed en er hoeft niet veel vervangen te worden. De motor is er helaas slechter aan toe. Er is een scheur geconstateerd in de 4e cilinder. De scheur loopt vanaf 3 cm van de bovenzijde van de cilinder naar de rechter klep. Dit wordt nu gerepareerd zodat hopelijk alsnog het blok opgebouwd kan gaan worden. 

Scheur in het blok lijkt opgelost en de bodem is klaar 

Oktober 2013

De scheur in het blok is gelast. Om zeker te weten dat het laswerk goed blijft is het blok afgeperst. Daarna zijn de zittingen van de kleppen geplaatst. Deze hebben een voorspanning en kunnen daarom teveel druk geven op het laswerk. Na het plaatsen is het blok daarom wederom afgeperst. Daarna is er een bus, ook weer met voorspanning, geplaatst in de cilinder met de scheur. Na het plaatsen van deze bus moet het blok nogmaals voor de laatste keer afgeperst worden. Als dit allemaal goed is gegaan kan hij weer opgebouwd worden en krijg ik hem terug.

 

De bodem is na avonden en avonden schoonmaken, impregneren en aflakken weer goed beschermd. Eerst heb ik al het vuil van 65 jaar verwijderd. Vet en olie bij de bak en bij het differentieel, smurrie rondom de vetnippels en vliegroest op alle andere plekken. De tank heb ik ook verwijderd om bovenop de tank ook te kunnen schoonmaken. Daardoor kon ik ook beter bij de bodem van de achterkant van de auto. De bodem heeft nu een zwarte glanzende laag die er uitziet alsof hij gepoedercoat is. Het lastigste was de voorwielophanging (draagarmen, veren etc). De nieuwe motorsteun zit weer op zijn plek net als de accubak. Laat maar komen die motor!

Bedje onder de auto....zzzzzz

Oktober 2013

Dankzij dit ligkarretje is het bewegen onder de auto een makkie! Drie tientjes die zeker de moeite waard waren! De hoogte van de auto is precies goed dankzij de bokken. Helaas is het wel donker onder de auto en moest ook overdag de lamp er bij.  De rest staat stand-by, incl. motortakel!

Toch een ander blok nodig 

November 2013

Begin november kreeg ik van het revisiebedrijf te horen dat er tijdens het afpersen van het blok een tweede scheur was ontdekt, nu bij de 2e cilinder. Het was daardoor onverstandig door te gaan met het huidige blok. Gelukkig was er een tweede mogelijkheid. Thijs (zie het register), eigenaar van een schitterende Torpedo Convertible uit 1948, kon mij helpen door een motorblok aan mij te verkopen dat hij ooit als reserve had gekocht. Zijn eigen blok is gereviseerd waardoor deze nog jaren en jaren mee zal gaan. Hij wilde mij wel uit de brand helpen. Zaterdag 9 november ben ik met Hans, een geleende aanhanger en geld naar Best gegaan. Thijs had het blok al zo goed als uit elkaar gehaald waardoor het vaststellen van de toestand makkelijk te doen was, evenals het vervoer. Het blok lijkt in ieder geval in goede staat te zijn en ligt nu in Didam bij het revisiebedrijf. De zuigers zitten wel vast, maar dat zal vast geen probleem voor hen zijn! Hopelijk komt het nu wel allemaal goed....

Nu nog de lagers 

December 2013

Het 'nieuwe' blok is goed. Gelukkig!!! De vastzittende zuigers zijn verwijderd, maar ook de kleppen waren lastig te verwijderen. Er zitten nu cilinderbussen in om mijn zuigers te laten passen, dat ook de beschadigde cilinderwanden nu geen probleem zijn is mooi meegenomen. Het blok is echter niet van een 1948 Pontiac maar van een 1951 model. Deze hebben een inhoud van 4,3 liter tegen 4,1 in 1948. Ook heeft deze 116 pk ipv 104 pk. Dit zal nu niet meer zo zijn omdat de boring kleiner is gemaakt. Gelukkig is er wel een high compression kop bij. Scheelt toch een paar pk. Een ander probleem was dat mijn goede krukas niet past omdat ze in 1951 krukaskeerringen zijn gaan gebruiken. Gelukkig had ik de krukas erbij. Nadeel was dat deze wel geslepen moest worden waardoor mijn reeds bestelde lagers niet zouden passen. Gelukkig kon ik deze retourneren en zijn de juiste lagers onderweg. Pakkingset, ketting en tandwielen etc. passen ook op een blok uit '51. 

Van der Linden Motorentechniek was zo vriendelijk een filmpje te maken van het vlakken van mijn 'nieuwe' blok.

It's back! Yes!!!

15 Februari 2014

It's back!! YES!!! Zaterdag 15 februari het blok opgehaald en ingebouwd. Er zijn al veel zaken aangesloten en weer gemonteerd. Denk aan de dynamo, startmotor, carburateur, uitlaat, vacuümleidingen etc... Dankzij de hulp van Cor, Hans en Paul zijn we een heel eind gekomen. Hij loopt inmiddels! We hebben al een stukje kunnen rijden en dat was wel fijn zo na 8 maanden...... Ondertussen ook wat kleine extra's gemonteerd als een origineel glazen AC Delco brandstoffilter. Begin maart worden de kleppen nogmaals gesteld want hij tikt behoorlijk en daarna kan de automaat afgesteld worden. Als dat achter de rug is kunnen we eens kijken hoe 108 pk voelt!! Ja ja, geen 104 meer, er zit een high compression kop op!

ATF Lekkage

Maart-April 2014

De auto rijdt inmiddels, maar we hebben met het monteren van de automaat aan het blok de bouten waarmee de starterkrans aan de krukas vast zit niet voldoende afgedicht. Daar is nu een lekkage ontstaan waardoor de ATF eruit gegooid wordt. Helaas moet de automaat er weer onderuit. Dat was niet het enige probleempje. Er was een kleine lekkage bij de waterpomp. Er was nl. nog een verschil tussen een blok van 1948 en 1951. De waterpomp. De heren van Van der Linden hebben voor mij deze lekkage opgelost en meteen de kleppen en motor afgesteld zodat hij nu mooi stil loopt. 5 April ging de bak er onderuit en na heel wat uurtjes sleutelen is de lekkage opgelost! Cor en Hans, wederom bedankt!! We konden gelukkig gebruik maken van een vier koloms brug van een goede kennis van Hans. Meteen de bodem schoongemaakt en de tankstrap goed bevestigd. Via het Pre66 forum heb ik van Rene een carterventilatiepijp gekregen. We maken nu nog even een bochtje om hem aan te sluiten op het kleppendeksel en dan is het laatste ontbrekende onderdeel van de auto ook terug! Helaas is er alsnog een lekkage bij de waterpomp ontstaan.

​

Waterpomp issues, hydra-matic gesteld en gereden !

April 2014

Thijs heeft mij de waterpomp opgestuurd die bij het blok hoort. Dit bleek achteraf dezelfde pomp te zijn als er nu op zit. De versie met 6 bouten, waarvan ik er nu even twee heb, is het oude type t/m 1949 en waarschijnlijk is het '51 blok passend gemaakt voor het oude type pomp getuige het aantal boutgaten. Er zitten er meer in dan gebruikelijk. 

 

Ondertussen heb ik de hele auto gepolijst, wat een klus! Maar hij glimt weer. Inmiddels heeft Henri Reuvers de bak afgesteld waardoor deze weer soepel schakelt, daarnaast heeft hij de motor afgesteld en loopt hij nu heerlijk rustig en is ook de lekkende uitlaat weer dicht d.m.v. een nieuwe flens. Als laatste staat hij nu weer in Didam vanwege de lekkende waterpomp en het natrekken van de kop en stellen van de kleppen. Als dat achter de rug is zijn alle technische zaken opgelost!!

 

De eerste ritten zijn ook al geweest, een bezoekje aan het vertrekpunt van de Fleetselect rally in Kesteren, de Paasrit in Elst en de 12e rit van de Oranje Vereniging in Velp (OKRV). 750 km in april!

 

Volgende ding op de lijst? Opnieuw taxeren natuurlijk. Eens zien wat de taxatiewaarde nu zal zijn!

Lekkages verholpen en nog meer gereden 

Mei 2014

De lekkage bij de waterpomp kwam van een lekkende keerring. Helaas was de tweede waterpomp ook lek. Via Jambroes kon ik gelukkig heel snel aan een pomp komen. Binnen 1 dag geleverd en gemonteerd! De kleppen zijn ook weer gesteld net als het CO. De carterventilatiepijp zit er ook op. Helaas was er alsnog een lekkage bij de side cover van de automaat. Daar heb ik de pakking van vervangen. Tot nu toe is hij droog.  

 

Deze maand 100 Jaar Dodge bezocht in Amersfoort gecombineerd met een leuke toertocht. Eind mei naar Herten, Duitsland geweest voor Kustom Kulture en naar Verl, Duitsland voor Jukin'50's Straßenkreuzer Festival. 500km gereden met gemiddeld 1 op 7,5! Gelukkig geen problemen gehad. Voor de zekerheid olie, koelwater, atf, krik, tools en meer meegenomen, maar dat kon gelukkig ongebruikt terug in de garage. Ik ben blij.

 

Oh ja, de taxatie is ook uitgevoerd en gelukkig werd mijn investering uitgedrukt in een waardestijging. 

Uit Amerika komen nu weer wat parts en goodies zoals een chromen steenslag- beschermer voor het achterspatbord (de huidige zit geschroefd, hoort niet zo) en een ongebruikt lidmaatschapssetje uit de jaren 40 van de AAA (Amerikaanse ANWB). Sinterklaas is vroeg dit jaar!

Motorrevisie 2.0

September 2014 - December 2015

Aan het eind van het 2014 seizoen startte hij steeds slechter en schudde hij stationair behoorlijk. Toch even van der Linden op de hoogte gebracht. Begin van het volgende seizoen zouden ze hem even nakijken. Wij hadden dan nog tijd voor het inbouwen van de LPG installatie. Rond de kerstperiode heeft Paul dan ook LPG ingebouwd. In maart wilde ik een klein stukje rijden om te kijken hoe de auto het deed op LPG. Starten op benzine was nodig om de nog lege LPG tank te vullen bij het tankstation. Dat wilde hij bijna helemaal niet meer. Toen hij eindelijk liep snel gaan tanken en terug naar de garage. Hier pas overgeschakeld op LPG wat soepel ging. Daarna een klein ritje van 20 km gereden. Behalve slecht starten en nog steeds schudden bij stationair toerental viel het verder mee. Dus een afspraak gemaakt met het revisiebedrijf om het na te kijken voor de inmiddels ingeplande LPG keuring bij de RDW. Helaas kreeg ik bij het brengen al slecht nieuws. De auto liep stationair maar op 7 cilinders. Later die week bleek dat er bijna geen compressie meer was. Dus de RDW maar afgebeld.

 

Waarschijnlijk heeft de motor een heetloper gehad, oorzaak tot op heden onbekend. Grootste kans is een verkeerde boring van de cilinderbussen. Wellicht door verkeerde of ontbrekende gegevens over de uitzettingswaarden van de zuigers. Hiervoor moest de motor inclusief bak wederom uitgebouwd worden om opnieuw te honen, zuigers te polijsten en weer nieuwe zuigerveren er om etc. Vanwege de aankoop van ons nieuwe huis is de auto in zijn geheel naar Didam gebracht. Toen alles weer uitgebouwd was ook maar meteen weer de bak weggebracht vanwege lekkages die aanhielden. Revisiebedrijf Special Gear uit Tiel had de oorzaak snel gevonden en opgelost, dit alles onder garantie! Hulde! Eén van de o-ringen uit de revisieset had de verkeerde maat. 

In augustus lag de motor er weer in maar het duurde nog tot december voordat ik de auto terug had. Men kreeg het niet goed voor elkaar om de bak soepel te laten schakelen. Uiteindelijk de auto naar Tiel laten brengen. Binnen één dag belde Henri alweer dat hij weer perfect schakelde. Probleem zat in het staartstuk en was snel opgelost.

Na 1.000 km op benzine moest de auto weer terug voor controle. Dit gebeurde in juni 2016 waarna in juli 2016 alsnog de RDW keuring heeft plaatsgevonden. Met vlag en wimpel geslaagd! Sindsdien alweer zo'n 12.000 km gereden.


 

​

Nieuwe banden en velgen coaten

Juli 2015

Tijdens het schoonmaken van de motorruimte viel mij op dat er een stuk uit een band was. Het leek wel of er per ongeluk met een haakse slijper in gesneden was. Omdat ik op deze manier niet meer durfde te rijden toch maar besloten 4 nieuwe banden te bestellen. Gelukkig waren die in Nederland op voorraad bij Oldtimer banden in Heeze. De velgen konden ook wel een nieuwe coating gebruiken dus dat ook maar gedaan. Het kost een maandsalaris maar dan heb je ook wat! 

Slechts één keer pech in 2016

Mei 2016

Met hemelsvaartdag zijn we naar Cars & Bikes in Waarland (NH) geweest. Op de terugreis bij Maarssen begon de auto in te houden en reageerde hij nog amper op gasgeven. Dit was ook net zo plots weer weg. Tot in de buurt van Maarn, daar viel hij zo goed als dood. De vluchtstrook is daar enorm breed dus we konden een mooi plekje opzoeken om te stoppen. Met de controle van de contactpunten bleek al snel dat het draadje dat de voeding van de bobine aan de punten geeft gebroken was. Helaas had ik te weinig spullen bij me en hebben we de ANWB gebeld. Die kwamen vrij vlot en vonden het geweldig om eens een eenvoudig probleem te hebben. Samen met de wegenwachter hebben we een nieuw draadje gemaakt en ze zijn daarna vanaf Maarn tot Veenendaal meegereden voor de zekerheid. Service!

Nieuwe RVS uitlaat van EPS

Maart 2017

Toen eindelijk het weer goed genoeg was voor een flinke rit zijn we op een zaterdag vroeg vertrokken voor een reis van 2 uur naar Kiel Windeweer bij Groningen voor een nieuwe RVS uitlaat. De oude was op en al een keer met gungum dichtgesmeerd om het seizoen nog even door te komen en te kunnen sparen. Met een paar uurtjes en wat buigwerk zat er een nieuwe mooi en stille uitlaat onder de auto en konden we weer lekker terug rijden.

Onderhoud

September - oktober 2017

In september is de auto naar Didam terug geweest in verband met een aanhoudende olielekkage bij de achterste krukaskeerring. Helaas is dat nog niet opgelost en gaat hij nog een keer terug. Zij hebben wel meteen de auto even doorgesmeerd en de kleppen gesteld. Hierna heeft Hans de auto afgesteld en voorzien van nieuwe puntjes. Dit was wel nodig ook, hij begon slechter te lopen. In oktober is de auto voor onderhoud naar Classic Car Expert in Alphen aan de Rijn geweest. Voornaamste reden was het afstellen van de rembanden van de automaat. Dit is goed gelukt. Daarnaast ook allerlei andere kleine dingen laten doen.

 

Ik kwam hier terecht omdat zij een 1956 Cadillac verkochten, precies het model dat we zochten. De eigenaar, Ruben de Jong, liet mij na de proefrit zijn bedrijf zien en vertelde over de hydra-matic bakken die hij kon afstellen en reviseren. Hij had ze zelfs liggen. Omdat Henri Reuvers geen tijd had besloot ik naar Alphen te gaan voor onderhoud. Absoluut geen spijt van! Hij heeft weliswaar de Cadillac niet kunnen verkopen aan mij, maar voor specifiek onderhoud ga ik denk ik wel vaker naar Alphen aan de Rijn. 

Olielekkage wordt rigoreus aangepakt

December 2017 - Januari 2018

Vlak voor de Kerst is de auto weer terug gegaan naar Didam om voor eens en voor altijd de olielekkage op te lossen. Gelukkig zagen zij ook dat het met patchwork niet meer te doen was. Ik kreeg in het nieuwe jaar dan ook een bericht dat de motor verwijderd was omdat de lekkage in de buurt van de nokkenas leek te zijn. Daar kom je niet bij als de motor ingebouwd is. De stalen dop (soort vriesdop) bij de nokkenas is vervangen. Na demontage bleek daar de boel flink nat te zijn van de olie. De keerring aan de voorzijde bij de distributiedeksel bleek ook aardig ingedrukt te zijn, en die zat er pas 500 km in, sinds september. Slechte kwaliteit, of verkeerde maat wellicht. Met een stapel nieuwe pakkingen en waarschijnlijk ook nieuwe vriesdoppen is hij weer klaar om in te bouwen. Via Vincent van der Welk twee spuitbussen op kleur laken maken zodat het blok weer netjes gespoten kon worden.

Nieuw seizoen

April-mei 2018

De eerste ritten zitten er op. Bij korte ritten bleef de auto droog en lekte dus geen olie. Na lange ritten waarbij de motor enkele uren achter elkaar heeft gelopen lekte hij een paar druppels olie. Valt alleszins mee! Gelukkig. Starten op LPG ging wat lastiger dan op benzine. Bij het vervangen van de puntjes en condensator bleek de verdeler speling op de as te hebben. Het afstellen van de puntjes lukt hierdoor eigenlijk niet meer. Via eBay een zeer betaalbare NOS verdeler kunnen kopen. Na montage ging het starten weer zoals het hoort. 

​

Ondertussen de bodem nog even geïnspecteerd in verband met eventuele aantasting van de Caprotech RX coating door lekkages. Dit veel enorm mee, er was slechts een klein plekje dat bijgewerkt moest worden. Verder zit de coating er na ruim 5 jaar nog heel goed op! 

IMG-20180719-WA0000.jpg
Einde van een tijdperk

Augustus 2018

Nadat alle puntjes op de i waren gezet kon de auto in de verkoop. Dit ging sneller dan gedacht! Na wat mensen met inruil waar ik niet op zat te wachten kwam er interesse van een man uit Beekbergen. Het contact verliep wat stroef wat het vertrouwen in een goede verkoop niet ten goede kwam. Uiteindelijk is alles goedgekomen en heeft de Pontiac na 6 jaar een nieuwe eigenaar gekregen. Hij is inmiddels al her en der gespot met de auto en ik zou hem zelfs kunnen huren zag ik! Jeroen, veel plezier met de auto! Zorg er goed voor!

IMG-20180805-WA0007.jpeg
bottom of page