top of page

Onderhoud en (deel)restauratie

6-12-2016 00-57-06.png
6-12-2016 00-57-42.png
IMG-20161203-WA0003.jpg
Mecum

Eind 2015

Op de Mecum veiling in America werd eind 2015 een 1970 Ford Country Squire aangeboden. Deze werd voor $ 5.250 euro verkocht en bleek naar Nederland te gaan. De auto was gekocht door Stuurmans Classic Cars. Reno Cars in Harderwijk kocht de auto om met zijn kinderen naar het strand te rijden met surfplank. Na één seizoen was dat ook weer klaar en ging de auto in de verkoop. Reno Cars reed op groene platen dus ik ben de eerste geregistreerde Nederlandse eigenaar. De laatste eigenaar in Los Angeles is de auto hoogstwaarschijnlijk kwijt geraakt vanwege een in beslag name. Hij runde een winkel in LA waar hij illegale Mexicanen in dienst had en hij had volgens zeggen een opdracht gegeven tot het vermoorden van iemand. Blijkbaar geen goed idee... Handig dat ik de title erbij had en google helpt je daarna wel aan het verhaal!

6-12-2016 01-33-29.png
6-12-2016 01-33-54.png
Small00078.jpg
Onderhoud en kleine fixes

December 2016

Rond sinterklaas hadden we na lang zoeken, rijden en nog meer zoeken eindelijk een woody wagon gevonden die helemaal naar wens was. De prijs was goed voor de kwaliteit van de auto, ondanks wat getik in de motor. Hij had nog geen kenteken, geen LPG en er ontbraken wat kleine dingen. Er moesten nog behoorlijk wat puntjes op de i gezet worden. Voor de keuring moesten de bussen van de hulp stuurarm vervangen worden en mij was al opgevallen dat de trekstang rubbers kapot waren. Daarnaast was het startrelais deels gesmolten en moesten enkele rubbers vervangen worden. Er ontbraken ook kleine delen van onder andere de raamslingers. Voorend uit Gendt kon zo'n beetje alles leveren tegen redelijke prijzen. Viel me enorm mee. 

20161213_001939.jpg
Small00020.jpg
Small00002.jpg
RDW

December 2016

Er zijn niet veel van deze auto's over in Nederland en helaas is het ook niet echt een auto waarvoor veel reproductie parts zijn. Sommige delen zijn uitwisselbaar met de Mustang of Torino modellen maar het is toch wat zeldzamer, dus duurder spul. De motor daarentegen ligt in zoveel modellen dat daarvoor alles beschikbaar is. In Gendt zit de firma Voorend, specialist op Ford gebied, die mij inmiddels al wel kent. 

​

Stap 1 was het krijgen van een Nederlands kenteken. We hadden hiervoor een APK voorkeuring laten doen bij Rutgers in Gendt (bedankt voor de hulp Vincent!) omdat de auto van buiten de EU komt. Voor de RDW keuring moesten o.a. de koplampen aangepast worden,  moesten er nieuwe rubbers op de trekstangen komen en nieuwe bussen in de hulpstuurarm.  Op de zaterdagmiddag voor kerst nog even snel met de hulpstuurarm naar Voorend geweest om de nieuwe bussen er in te laten persen. Verder waren nieuwe banden ook hard nodig. De oude hadden nog wel 8mm profiel maar waren van 2001 en uitgedroogd. Er zaten 17" lichtmetalen Enkei velgen op de auto die wij vervangen hebben door 15"smoothies met Maxxis banden met extra brede witte rand. Staat een stuk beter. Deze kon ik pas na de keuring ophalen maar de keurmeester maakte er geen probleem van. Lucht in de oude banden pompen was een ander verhaal, de ventielen waren niet te gebruiken. Te kort. Bij Koos van Elk in Huissen nog even snel laten oppompen voordat we naar de keuring gingen. Deze was overigens direct na de kerst gepland en verliep snel en eenvoudig. Ik had de folder bij mij voor alle specs en hij staat dan ook perfect op kenteken.

​

​

Hmm, jammie! Bougiekabels!

December 2016

De ontsteking was aan vervanging toe. Hij liep niet heel lekker. Al snel was duidelijk dat het plakband om de bougiekabels er niet voor niets zat. Er is ooit een beest (marter?) bezig geweest onder de kap. Naast de bougies, kabels etc ook maar de bobine vervangen. Elektronische ontsteking had hij al, dus puntjes hoeft niet meer.

Nieuwe banden en velgen

December 2016

Bij CarMar in Deurne een set 15"smoothies met chromen dog dish caps en Maxxis banden met extra brede witte rand besteld. Het geeft de auto een hele andere look. De 17"Enkei velgen stonden wel aardig maar passen niet bij ons idee van een custom look met metal flake lak. Daarnaast waren de oude banden van 2001 erg uitgedroogd. Ze hadden zelfs nog 8mm. De auto heeft waarschijnlijk lang stilgestaan. Nu nog een keer de spacers vervangen, deze zijn 50mm dik! En ook maar even een andere band als reserveband. Die is van 1974...

Deuk deels laten verwijderen

Maart 2017

Helaas zat er een grote deuk in het linker achterscherm. Deze deuk kon niet helemaal verwijderd worden zonder ook het houtfolie te verwijderen. Dit komt nog wel een keer. Dus voor nu door Vincent van der Welk de deuk grotendeels laten verwijderen.

LPG inbouw en dus weer naar de RDW

Maart 2017

Na het verzamelen van de items voor de LPG inbouw heeft mijn achterneef Paul wederom LPG ingebouwd. De ringtank zit in de ruimte waarin normaal gesproken twee bankjes voor kinderen kunnen worden ingebouwd. Er paste helaas geen grotere tank in dan de 70 liter tank die er nu in zit. Paul heeft ook direct nieuwe onderste fusees kogels gemonteerd en nog wat andere kleine zaken gedaan. Hierna kwam de auto met gemak door de RDW keuring. 

De tik in de motor is erger geworden, en vooral duurder

April 2017

Na de goedkeuring van de LPG inbouw wilden we gaan rijden maar tijdens de eerste rit naar Gendringen klonk er een luid kloppend geluid uit de motorruimte. Het was niet direct duidelijk wat het was dus eerst meer even de ontsteking gecontroleerd. Dat was het niet. Eerst maar even meer rijden om te kijken en luisteren. De tweede rit ging naar Nijmegen en leverde geen verschil op, het kloppende geluid bleef, maar omdat we niet boven de 80 kwamen leek het mee te vallen. Daarna kwam een rit naar Roermond. Tijdens die rit bleek al snel dat er echt wel iets mis was, het leek op lager issues. Ook bleek de tank toch echt te klein. Van Bemmel naar Roermond en terug was te ver voor het tankje. Helaas wilde de auto op benzine niet blijven lopen, dus door de ANWB afgesleept naar de LPG pomp onder aan de afslag Dukenburg. De volgende rit was naar van der Linden in Didam voor een diagnose. Helaas lukte het niet om de testapparatuur even snel aan te sluiten om de oliedruk te meten, dit had misschien wat extra info kunnen verschaffen, maar hoe dan ook, doorrijden was onverstandig. Tijdens de RDW keuring bleek het co percentage enorm hoog te zijn, de auto rookte dan ook behoorlijk zwart. Direct na de keuring naar Autobedrijf Tip geweest (mijn vaste garage) om het co af te stellen. Dit lukte niet lekker, mede omdat bij een lager toerental het olielampje telkens begon te knipperen. Dit gaf al wel een indicatie van de motorconditie....

Routineklus... motor uitbouwen 

Mei 2017

Via via ben ik in contact gekomen met een man die Ford bloed heeft. Hij sleutelt al jaren aan motoren en weet er alles van. Samen met hem alles bekeken en vooral beluisterd. Verdict? Krukaslagers vervangen en waarschijnlijk krukas slijpen. Het verstandigst was om het blok er uit te halen. Ik moest niet denken dat ik binnen twee weken weer zou kunnen rijden. Dat begreep ik ook wel, maandje of twee a drie was toch wel voldoende? Tja... terwijl ik dit type is het kerst 2017 en we rijden nog niet...

Motor demonteren en wegbrengen voor revisie

Mei 2017

Gaandeweg bleek bij het demonteren dat er best wel wat issues waren. Er was een stukje van het hemd van één zuiger afgebroken waardoor de cilinderwand beschadigd was geraakt. Uiteraard was er speling op de krukaslagers, deze waren gewoon op. Er was ook al ooit iets gerepareerd aan het blok, het lijkt er op dat er ooit een drijfstang doorheen is gegaan. Wel goed gerepareerd, dat dan weer wel. Ook waren de drijfstangen ooit vervangen door drijfstangen van een 427. Toen maar besloten het hele blok aan te pakken en ook te voorzien van wat extra horsepower. Er was immers al een edelbrock spruitstuk en carburateur aanwezig. Later tijdens het bestellen van parts bleek dat het spruitstuk dat ik had eigenlijk een 'bootanker' was. Hij was bedoeld voor brandstof- en gewichtsbesparing en bood amper voordelen. De bestelling werd steeds complexer en duurder... Het gedemonteerde blok is naar van Thiel in Heteren gegaan. Zij gaan de krukas slijpen, blok boren en honen, koppen klaarmaken en voorzien van nieuwe kleppen en veren en daarna het draaiend deel balanceren omdat ik lichtere zuigers ga gebruiken. Ook hebben zij veel dingen gereinigd en de zuigers alvast voorzien van de veren. Hartgers in Zutphen heeft ondertussen de radiateur gecontroleerd een een kleine lekkage opgelost.

20170606_101653a.jpg
Radiateur controle

Juni 2017

Bij Hartgers in Zutphen de radiateur laten controleren op lekkages. Op een heel klein lekje bij de vulhals na was hij in orde. Toch komt er straks een aluminium versie in met 2 12"elektrische fans voor een betere koeling. Maar voor nu voldoet hij nog goed.

Life just got easier! Een 4 koloms brug erbij

Juni 2017

Dankzij een vroeg verjaardagscadeau van mijn lieve moeder kwam er in juni een 4 koloms brug. Een mooie nette gebruikte FOG die tot 3,5 ton kan hebben. De verkoper deed hem weg met een brugkrik, lier, spoelbak, hydraulische baksteun en as steunen. In één keer klaar! Toen ik ging kijken bleek dat zij ook hadden gekeken naar ons huis toen het de vorige keer te koop stond. Samen met wat hulp van familie en vrienden hebben we op één dag de brug afgebroken en bij mij geplaatst. Een week later hebben we hem aangesloten. De eerste auto die de brug op ging was de Xsara van Wendy. Even wat kleine dingen gedaan en daarna gewisseld voor de Pontiac. Ook dat ging goed. De Ford erop krijgen was een ander verhaal hij stond eigenlijk verkeerd, maar het was al snel gelukt hem voor de brug te zetten. De lier bleek uiteindelijk hulp te moeten hebben van 3 mensen om de Ford er op trekken. Toch maar een keer een sterkere lier kopen..

Klus één op de burg: automaat verwijderen

Juli 2017

Bij het verwijderen van de motor bleef 1 bout van de startmotor nog aan de automaat zitten. Hierdoor brak een stuk van de bak af. Dit kon gelukkig gelast worden maar daarvoor moest wel de automaat onder de auto vandaan. We hebben voor het verwijderen gewacht tot de brug klaar was voor gebruik. Maakt het leven toch makkelijker! Na het verwijderen de bak een beetje schoon gemaakt. Dat was wel nodig! Bijna 50 jaar vet vuil en zand...

De bestellingen uit de USA zijn (deels) binnen!

Juli 2017

Het bestellen van de juiste onderdelen was nog wel een klusje. Uiteindelijk via Survival Motors, Jegs, Rockauto en Summit Racing de meeste dingen kunnen bestellen. Een FE 390 is gelukkig een veel voorkomende motor waar veel info over is te vinden. Eén van de dingen is het olie issue. Het carter heeft maar 5 liter inhoud. Tijdens het rijden zit er 3 liter in het blok en nog maar twee in het carter. Trek je hard op dan klotst alle olie naar achteren en kan de oliepomp niks of weinig opzuigen. De oplossing van Ford was toen om er maar 6 liter in te gooien en de peilstok aan te passen. Tegenwoordig koop je 'gewoon' een groter carter met een spatscherm (windage tray). Samen met het nieuwe Edelbrock Performer RPM spruitstuk waren dat de grootste parts. Hoewel de Edelbrock Elite II kleppendeksels ook wel volumineus zijn. Via DIYFord.com heb ik veel info kunnen krijgen over de juiste pakkingen etc. Fel-Pro setje is leuk, maar dan moet je wel andere koppakingen etc meebestellen. Dat zijn handige tips! Via Survival Motors de juiste lagers besteld en bijvoorbeeld ook bussen voor de tuimelaarassen die de veren vervangen die bij mij ook nog eens gebroken waren. Hierdoor konden de tuimelaars alle kanten op bewegen (de oorzaak van het tikken dat ik bij aankoop hoorde). Vergis je niet in de totale kosten, er komt nog een beste sloot verzendkosten, BTW en invoerbelasting bij!

Bij de eerste levering zaten helaas nog geen lagers. Hierdoor kon van Thiel nog steeds niet aan de slag en dat was, gezien de komende vakanties, niet echt handig.

Eindelijk zijn de vakanties voorbij en is het blok klaar

September 2017

Na alle vakanties bij van Thiel is men direct aan de slag gegaan met het slijpen van de krukas, boren en honen van het blok, vlakken van het blok en de koppen, nieuwe kleppen en zittingen monteren voor LPG, nieuwe klepveren die bij de snellere nokkenas horen en daarna met het opbouwen van het draaiend deel voor het balanceren. Dit werd uitbesteed en leverde ook twee weken wachttijd op. Daarna werden de zuigerveren gemonteerd en was het spul klaar om opgehaald te worden. Na het afrekenen (waarvan ik dit jaar nog het meest ben afgevallen..) alles ingeladen en mee naar huis genomen. De automaat was overigens die week ook weer terug van het laswerk

De bodem krijgt een RX coating behandeling

September / oktober 2017

In juli al een beetje gestart met het schoonmaken van de vloerdelen onder de auto. De auto bleek al direct een keihard exemplaar te zijn. Kan ook niet anders gezien zijn herkomst uit de San Jose / Los Angeles omgeving. Het schoonkrabben van de wielophanging nam nog de meeste tijd in beslag. Wat een klus! Er zijn ettelijke draadborstels versleten en ook veel kleine staalborsteltjes, maar het resultaat mocht er wel zijn. Na het schoonmaken volgt ontvetten, een goede laag RX-5 coating, die ik een week heb laten drogen, en de afwerking met een laag RX-10 coating. Vervolgens de balken en andere moeilijk bereikbare plekken volgespoten met RX-7 voor holle ruimtes. De motorruimte zelf was ook nog wel een uitdaging, je kunt niet overal even goed bij zoals bij de Pontiac. Maar uiteindelijk is de missie geslaagd.

Reinigen en spuiten van de losse onderdelen

September / oktober 2017

Naast de bodem zijn er ontelbare boutjes, moertjes, beugels, pompen etc die gereinigd moesten worden en daarna een kleurtje krijgen. De automaat was een hele bewerkelijke klus, de overige dingen waren wat makkelijker maar het kost wel een boel tijd. Gelukkig kwam de spoelbak goed van pas en wisselden Wendy en ik elkaar netjes af. De kleine dingen waren haar domein voor enkele avonden. 

Nieuwe rubbers waren her en der wel nodig

September / oktober 2017

De bovenste draagarmen moesten voorzien worden nieuwe bussen, je merkte met rijden dat ze op waren. Tijdens het verwijderen bleek al snel dat ook de stofhoezen van de fusees vervangen moesten worden. Heb je een Mustang dan haal je even nieuwe hoezen, heb je een LTD dan zul je de hele kogel moeten vervangen. Jammer, want die waren nog goed. Uit Amerika 2 Moog kogels laten komen die nog steeds goedkoper waren incl. verzenden en belastingen dan 1 kogel hier in de buurt. Belachelijk... Er komen ook nog nieuwe stabilisatiestangen onder.

Afgezien van de kleuren en het luchtfilter moet dit ongeveer mijn blok worden. Hieronder het resultaat tot nu toe.

Motorblok opbouwen

Oktober tot en met december 2017

Het blok opbouwen zou appeltje eitje moeten zijn gezien alle onderdelen binnen waren. De krukas was zo ingebouwd maar de achterste lagerkap heeft twee rubber stripjes die er niet echt makkelijk in gingen. Aangezien deze toch wel van vitaal belang zijn als je geen lekkage wilt, hebben we er even tijd voor uitgetrokken. Volgende stap was het plaatsen van de zuigers met drijfstangen. Van Thiel had deze compleet gemonteerd aangeleverd. We kregen er echter drie niet van elkaar af. Deze moesten door van Thiel met een, op dat moment niet aanwezig, tooltje uit elkaar gehaald worden. Hierna konden we verder met inbouwen. Ze wilden niet allemaal even gemakkelijk in de cilinder. De rand van de cilinder bleek niet de juiste hoek te hebben, een afwijking van de machine waarmee geboord wordt bleek later bij navraag. Hierna zat dat deel snel in elkaar.

 

Volgende stap was de montage van de distributieketting met de as voor de balancer. Daar hoort een pin op te zitten die bij mij verdwenen was. Dus op zoek naar een nieuwe. Voorend bood uitkomst! Weer een stap verder. De koppen monteren. Dit verliep eenvoudig. Hierna waren de tuimelaarassen aan de buurt. Hier liep alles weer enorme vertraging op. 1 as bleek krom te zijn waardoor ook 1 tuimelaar onbruikbaar was geworden. De steunen bleken ook niet al te best meer. Via via waren er wel assen te vinden maar die bleken dan weer niet voor de verkoop. Voorend ging zoeken maar gaf aan niets te hebben. eBay bood uitkomst en wederom moesten de onderdelen uit Amerika komen. Dit zorgde weer voor weken vertraging. Toen ik de kromme as, die ik achter had gelaten, weer op ging halen bij Voorend werd me doodleuk verteld dat ze wel een as hadden maar dat die niet nieuw was, dit terwijl ik had gevraagd om een bruikbare gebruikte as. Tja. De assen opbouwen was snel gedaan en eindelijk was het blok klaar voor inbouw.

Sierlijsten opknappen

December 2017

Na het uitdeuken is de toen verwijderde sierlijst niet meer terug gezet. Deze lijst heeft vriend Joep helemaal glad geschuurd om te kijken wat we er mee kunnen. Deze schuuractie heeft een lijst opgeleverd die zo glad is als een babybilletje! Diezelfde avond ook maar de rest van de lijsten van de linkerzijde gedemonteerd. Gelukkig was dit helemaal geen lastige klus. Ik zag me al de deurpanelen verwijderen en allerlei klemmen afbreken. Nergens voor nodig, met zo'n plastic breekijzertje klikte ze zo los. Al deze lijsten gaan geschuurd worden en krijgen daarna een polyester primer en laklaag er overheen. Hopelijk ziet het er dan niet meer zo shabby uit. Het lijkt wel of de lijsten ooit een laagje papier maché hebben gehad.... Op de laatste foto zie je hoe ze er nieuw uit horen te zien.

De houtfolie laag vervangen we nog niet, dit gaat samen vallen met het spuiten van de auto in de toekomst.

20171228_150324a.jpg
Transmissiesteun issues

December 2017

Voordat de motor er in ging wilde we de automaat monteren. Maanden ervoor had ik al een steun besteld voor een C6 uit 1970 voor montage in een LTD. Dat zou toch goed moeten zijn, helaas. Vlak voor de kerstvakantie een mailtje naar Voorend gestuurd met de maten die ik moest hebben en verteld dat de steun die ik had gekregen van ze niet juist was. Die middag lag er één klaar voor me. Ik er heen. Was het dezelfde als ik al had. Dat gaf de computer immers aan. Andere opmeten was te veel moeite. Dus maar weer zelf in Amerika besteld. Gezien de prijzen maar gelijk twee verschillenden voor de zekerheid. Voor de kerst besteld en 3e kerstdag binnen! Een andere Nederlandse Ford specialist, Adams, wilde ze wel een meebestellen maar dan moest ik wachten. Behulpzaam was hij echter wel. Zelf als hij op mijn manier had besteld had hij nog een marge van 100% kunnen aanhouden... ze willen gewoon niet! 

Motor hangt er weer in

April 2018

Na een tijdje van kou en ziekte weer kunnen beginnen met de afbouw van de Ford. Trekstangrubbers en reactiestangen vervangen en nieuwe rubberen draagarm beschermingsflappen gemonteerd. Daarnaast zoveel mogelijk vacüumslangen en brandstofslangen vervangen. De automaat hangt er inmiddels weer onder nadat we nog wat tijd kwijt waren met het terugzetten van een weerbarstige koppelomvormer. Gelukkig paste 1 van de 2 met de kerst ontvangen steunen. Meteen nieuw filter er in en de pan gespoten. De motor erin hangen was zo gedaan, maar op zijn plek krijgen was andere koek. De grote Canton carterpan gooide roet in het eten doordat deze verder naar achteren kwam dan de originele pan en daardoor op de balk tussen de voorwielen rustte. Eerst wilden we de motor hoger op de steunen leggen met een dikke staalplaat van 1 cm. Dit ging op zich goed op het feit na dat het draadeind van de motorsteun waarop een moer moest komen te kort werd. Uiteindelijk een stuk uit de balk geslepen waardoor hij gewoon goed past. De uitlaten monteren was ook een ondankbare klus doordat deze verbogen leken te zijn. Of links of rechts kon gemonteerd worden, beide tegelijk niet. Nadat we met spanbanden aan de brug de uitlaten weer in een normale stand hadden staan was het snel voor elkaar. Volgende stappen zijn de montage van de aanbouwdelen als dynamo, stuurpomp, radiateur, ontsteking etc.

Nieuwe voorruit

April 2018

Helaas had de voorruit een barst opgelopen. Ik zat er eerst aan te denken een ruit over te nemen van een kennis omdat Autotaal Glas aangaf dat een ruit moeilijk tot niet te krijgen was omdat de ruit van een wagon afwijkt van bijvoorbeeld een coupé. Bovenaan de voorruit is een wagon breder. Dus via de verzekering kon het niet dacht ik. Via Marktplaats kwam ik aanraking met de heer Prins van de Autoruiten Prins. Hij kon zo'n ruit leveren via Amerika en kon hem ook rechtstreeks via mijn verzekering declareren. Inbouwen deed hij ook en wel op locatie! Beter kon niet. Het duurde echter wel enkele maanden tot de ruit er was en de heer Prins mijn kant op kon komen vanuit Monster. De oude ruit werd verwijderd samen met de parafan. Ik kreeg alle tijd alles schoon te maken en te behandelen met RX waar nodig. Daarna samen de ruit erin gezet en alles weer gemonteerd. Al met al toch heel wat uren mee bezig geweest, maar de heer Prins vond het geen probleem. Het was een gezellige dag geworden.

Te hoge Impco mixer

Mei 2018

Small00001.jpg

Door het nieuwe Edelbrock Performer RPM inlaatspruitstuk kon de kap niet meer dicht met de Impco mixer er op. Enige manier om dit op te lossen was te kijken of de mixer lager gemonteerd kon worden. Nu zat er een dikke spacer onder de carburateur maar die zat er niet voor niks. De mixer zonder arm paste al helemaal niet. Laatste optie was een stuk van de ring af slijpen. Dit paste uiteindelijk samen met een afgekorte draadeind. Voor het inrijden moest er dan weer wel een origineel luchtfilter op met weer een ander draadeind. Jammer van de centen maar je moet wat... Het originele luchtfilter met leuke 390 2V sticker stond wel leuker!

Small00006.jpg
Tankzender vervangen

Mei 2018

Lekkages aan je tank, hoe klein ook, moet je serieus nemen. Op de foto (links) is de dikke prop, van de kit die men had gebruikt, al verwijderd, maar het was duidelijk dat er van alles mis was. De zender was van een ander, ouder, non wagon model, de vlotter ontbrak net als het filter. Voor nood tijdelijk de achterzijde gesoldeerd, nieuwe rubber ring geplaatst en een oud filter passend gemaakt. Helaas was het niet direct in orde en lekte hij weer. het rubber bleek tijdens de montage scheef te zijn gaan zitten. Tweede ronde de ring met wat vet 'vast' gezet. Een nieuwe tankzender bleek in eerste instantie lastig te vinden. Na lang zoeken naar een vervangende tankzender bleek al snel dat alleen NOS uitkomst zou bieden. Een nieuwe voor een coupe of sedan kost nog geen 40 dollar. Een NOS voor een wagon zomaar 180... en dan moet hij nog hierheen. Toch maar gedaan. Ik was al blij dat ik er één kon kopen. De nieuwe had wel een aansluiting voor een 'empty' lampje maar deze kon ik er gelukkig af slijpen. Alles werkt nu weer en is lekvrij.

IMG-20180608-WA0001.jpg
IMG-20180609-WA0009.jpg
Wielkasten RX-en, nieuwe demper, ophangingsdelen en meer

Juni 2018

Tijdens het inrijden bleek dat de voorwielen aanliepen in de wielkasten door de 50mm spacers. De wielen stonden ook niet recht onder de auto en de rubbers van de ophanging waren ook verder heen dan gedacht. We hadden er al een paar vervangen maar de rest moest ook. Wendy is naar Carmar geweest voor het vervangen van de spacers wat niet nodig bleek. Zonders spacers paste het ook. Het geluid dat er nu nog was kwam van de balanceerloodjes die tegen de remklauw aankwamen. Helaas waren de banden in 500km vreemd afgesleten. Die ga ik dus maar achter gebruiken. De binnenste draagarmrubbers moesten vervangen worden en helaas waren de trekstangrubbers van hele slechte kwaliteit, één was helemaal aan gort na 500km. Ik heb ze vervangen door PU bussen en ook maar meteen de schokdempers voor vervangen. De demper, die origineel leek en nog heel was, begon te rammelen, er zat een schotje los. Van huis naar Deurne was er al een stukje van de buitenhuid van de demper los gegaan en weer thuisgekomen zat er een gat in. Die dus ook maar weer vervangen. Daarna kon ik de wielkasten achterin aan de binnenzijde coaten en voorzien van dempingsmatten. Dit verliep voorspoedig. De sierlijsten rondom waren inmiddels allemaal verwijderd en samen met Joep heb ik deze geschuurd.

ATF Lekkage en weer laswerk

Juli 2018

DSCF2756a.JPG

Na het inrijden bleek halverwege dat er een flinke lekkage was ontstaan achter de koppelomvormer. Helaas moest hiervoor de automaat weer verwijderd worden. Tijdens het laten zakken kwam de voorzijde steeds verder naar beneden terwijl het staartstuk nog boven de uitlaat zat. Ondanks het voorzichtig laten zakken viel de bak alsnog op de grond vanaf een meter hoogte. Ik kon nog net het staartstuk vangen. Helaas was door de klap het eerder gelaste stuk bij de startmotor nu weer gescheurd en was er onderin ook een scheur ontstaan. Daarnaast was alle olie er uit gelopen. Was dit niet gebeurd dan had hij dezelfde avond alweer ingebouwd kunnen worden. De lekkage was op te lossen door een nieuwe keerring en pakking voor de pompdeksel. Deze deksel verwijderen was nog wel een klusje. Hij zat enorm vast. De bak moest weer weg om gelast te worden. Het zou tot eind september duren voor hij terug was. Toen we hem weer wilden dichtbouwen bleek een ring achter de voorste drum met koppelingsplaten naar beneden gevallen te zijn. De voorste drums maar verwijderd en meteen een nieuwe remband geplaatst. Daarna de automaat weer geplaatst en gevuld met olie. Achteraf stom dat we niet ook de koppelingsplaten zelf vervangen hebben. Nu kon ik in ieder geval de laatste 250 testkilometers afronden waarna we alles zouden nalopen en LPG aansluiten. Schakelen doet hij gelukkig nog steeds goed. 

Achterzijde van de bodem en tank voorzien van RX Coating

Augustus 2018

Small00022.jpg

Vorig jaar had ik de motorruimte en bodem tot aan de achteras helemaal schoongemaakt en behandeld met RX-5 en RX-10. Nu was de achterzijde aan de beurt. De tank verwijderen was een redelijk eenvoudig klusje maar de tankhals was wat lastiger. Deze zat muurvast. De rubbers aan beide zijden moesten echter wel heel blijven want die zijn niet te krijgen helaas. Met veel gedoe wel gelukt! Daarna weer begonnen met krabben, borstelen en nog meer krabben. Toch waren er veel plekken waar ik niet bij kon. Bij de compressor had ik echter een zandstraalset gekocht, deze ben ik maar eens gaan uitproberen. Ik had zeiltjes aan de auto gemaakt zodat ik een soort tent had. Dit was wel nodig omdat het een enorme puinhoop wordt. Het gebruikte zand valt deels op de grond maar blijft ook overal op en tussen liggen. Goed schoonblazen is dus vereist. De carrosseriekit van 1970 was uitgedroogd. Zodra je het aanraakte viel het op de grond. Alles dus maar weggekrabt en met nieuwe carrosseriekit weer afgedicht. Daarna weer RX-5 en RX-10. De tank hebben we even gespoeld vanwege alle troep die er uit kwam met het leeggieten. Water, sop, thinner etc en toen was hij schoon. Met dank aan een to do lijstje van Rustbuster Veenendaal! Er was echter ook een gaatje in de tank die ik dichtgemaakt heb met een 2 componentenkit van Bison die bestand is tegen chemicaliën. Nu is hij weer dicht! Al met al knapte alles er weer enorm van op!

20181104_144134.jpg
De laadruimte opknappen

Augustus 2018

De kappen in het laadruim waren er sinds het uitdeuken al uit. Nu was het tijd ze op te knappen en weer in te bouwen. Beetje schuren, beetje primer, spuiten en klaar! Vincent van der Welk heeft de kleur perfect kunnen matchen en heeft mij enkele spuitbussen geleverd met Ford Ginger brown. Oh ja, de achterklep werkt nu ook weer zoals het hoort! Met Hans samen een draadbreuk vastgesteld en met veel WD40 alles weer gangbaar gekregen. De ruit werkte niet meer waarna ik na wat meetwerk een nieuwe motor had besteld en met veel zoekwerk de juiste NOS schakelaar voor in het dashboard. De motor bleek niet nodig, de rest wel. De ruit werkt weer, de deur kan weer naar beneden en hij kan ook weer op slot. 

Small00002.jpg
Vakantieauto hoort vakantiestickers te hebben

Oktober 2018

Als souvenir kocht men vroeger stickers voor op de auto om te laten zien waar men wel niet allemaal is geweest. Deze water transfers worden nog wel eens ongebruikt aangeboden op eBay in betaalbare setjes. Ik had al heel lang een set klaarliggen maar wilde deze pas op de auto plakken als hij toonbaar was. Dit was het moment! Wendy heeft ze samen met Dorus op de achterruiten geplakt. Als iemand vraagt of ze origineel zijn? Tuurlijk! 

Small00011.jpg
Poetsen, wassen, kleien en polijsten

Oktober 2018

De auto wassen was niet voldoende om al het vuil er af te krijgen. De lak was heel erg verontreinigd. Twee keer wassen en vervolgens dan maar gekleid. Ook dat was niet voldoende. Polijsten was dus de enige manier om het nog netjes te krijgen! 6 meter auto polijsten in enkele gangen is veeeeel werk. Maar wat knapte hij ervan op! Niet normaal meer. Mijn idee voor het spuiten van de auto laat ik maar varen. Nergens voor nodig! Enkel wat plaatselijk bijwerken is voldoende. 

IMG-20190322-WA0022.jpeg
Lijsten monteren en nieuw folie plakken

Maart/april 2019

Voor de taxatie moest de auto er toch wel een beetje toonbaar uitzien. De lijsten moesten weer gemonteerd worden. We hadden al van alles bekeken en gelezen maar het meeste was erg duur. Een bedrijf uit Lent kon het originele 3M folie krijgen en monteren. € 1.200 euro ex BTW... Vooral omdat we met de Cadillac druk zijn kozen we voor de goedkoopste oplossing. Folie van de Gamma! Goedkoop en in de juiste kleuren te krijgen. Helaas kwamen we er bij de laatste lijst pas achter dat je met de föhn ook dit folie kon bewerken om het netjes om hoekjes heen te krijgen. Hoe dan ook is het best netjes geworden! En als het er over twee jaar weer afvalt kunnen we het altijd nog goed aanpakken. Het oude bruine folie zit er voorlopig nog onder. Als we de linker achterzijde gaan laten uitdeuken dan moet alles er toch weer af.

photo-2B1-753880.jpg
Tijdelijke montage van de nieuwe dashboard kap

April 2019

Het originele dashboard had enkele flinke scheuren opgelopen door de Californische zon. Reparatie zou erg duur worden en momenteel hadden we geen zin om het zelf te repareren. Via R&D USA Classics hadden we al een nieuwe kap laten overkomen in een redelijk matchende kleur. Na het verwijderen van de kap meteen even alle dashboard lampjes vervangen en een nieuwe speaker gemonteerd voor de moderne radio die er later in komt. Tijdens het rijden bleek de kap te veel te glazen en reflecteerde alles in de voorruit. Later maar eens mat spuiten.

Montage aluminium radiateur met elektrische fans

Mei 2019

20190413_155404.jpg

De motor werd vanaf het begin al behoorlijk heet. Rond de 98 tot 100 graden standaard. Dat is niet fijn, vooral omdat er geen reserve meer is als je een keer in de file komt. Dit jaar daarom ook nog weinig met de auto gereden. De radiateur was al een tijdje binnen voordat hij gemonteerd werd. Door een verkeerd gekozen montage punt voor de temp switch blijven de fans behoorlijk lang draaien wat stroom kost, maar dat hebben we later opgelost door de temp switch te verplaatsen naar de bovenste radiateur slang. Hij zat in het thermostaathuis. Die blijft juist erg lang heet. Mocht dat allemaal nog niet voldoende zijn dan komt er een elektrische waterpomp als die leverbaar is voor de FE390. Ik heb al geëxperimenteerd met verschillende zenders met een lage aan/uit temperatuur en een zomerthermostaat. Voorlopig werkt het goed genoeg is gebleken.

Seizoen 2019, startproblemen en uitlijnen

Februari 2020

20200208_091005.jpg

In 2019 is er verder niet heel veel meer gedaan aan de Ford. We waren druk met de Cadillac. Er is juist gedaan waar hij voor bedoeld is. Meetings en shows bezoeken. Zo lang hij na aankomst maar kon afkoelen, want aanslaan deed hij lastig, of niet, als hij warm was. Toen we bijna bij de meeting in Grefrath, Duitsland, waren aangekomen schakelde de bak niet meer. Als ik gas gaf ging alleen het toerental omhoog. Weer buikpijn... Gelukkig kwamen we wel aan op het terrein. Na de meeting direct tanken omdat hij toen nog lekker koel was. Via de snelweg naar huis gereden en daar samen met Jan vastgesteld dat het boutje van de remband los gekomen was (het enige dat je van buiten kunt afstellen). Gelukkig simpel. Ik zag alweer een revisie voor me... 
Aan het eind van de zomer waren er
problemen op gezondheidsvlak waardoor de rest van jaar voor de Ford en ook de Cadillac in het water viel. Bij de Cadillac lag de motor en net in. Dat konden we dus niet afmaken. 

Voor seizoen 2020 was het de bedoeling hem eerst goed uit te lijnen. Dit is gebeurd in Elst. Dit verliep niet soepel omdat de bovenste draagarm tegelijk twee kanten op gesteld kan worden en dit is lastig. Een paar keer moeten starten en dat ging gelukkig allemaal soepel. Na het uitlijnen zou ik 2 krukjes afleveren bij iemand in Elst die ze gekocht had via marktplaats. Wachtend bij zijn huis had ik de motor uitgezet, dit was geen goed idee. Starten ging heel zwaar en traag en aanslaan lukte amper. Ik moest ook nog tanken, maar voro de zekerheid thuis maar even een tweede auto erbij gepakt voordat we naar het tankstation in Bemmel reden waar hij uiteindelijk helemaal niet meer aansloeg. Tot overmaat van ramp bleef de startmotor lekker doordraaien met de sleutel uit het contact... Snel een kabel losgetrokken en toen stopte hij. De auto hebben we achter moeten laten. 

Thuis hebben we op aanraden van Jan maar even het startrelais van de andere Ford (LTD '67) afgehaald en die meegenomen. Aangekomen bij het tankstation hebben we het andere relais gemonteerd, de kabel weer vastgemaakt en gestart. He he, hij sloeg aan waarna hij weer mee kon naar huis. Daarna maar weer even laten staan. Ik was er klaar mee voor dat moment. 

Speedcentre Geldermalsen

Juli 2020

20200716_113302.jpg

In april hebben we wat tijd besteed aan de Cadillac en verder was het alle hens aan dek vanwege een grote verbouwing van de garage, tuin en één en ander aan het huis. Hierdoor zouden we het hele seizoen niets kunnen doen aan de auto's, ook al niet vanwege corona. Dus dat kwam 'goed' uit. Maar dat betekend niet dat een ander niet wat kon aan de auto. Speedcentre Geldermalsen zou de auto goed afstellen en alle problemen met starten nakijken. Vooral het feit dat hij niet zo vlot was als hij zou moeten zijn zat mij dwars. Ze hebben de gasstang beter gemonteerd. Doordat de auto van een 2 naar een 4 venturi carburateur is gegaan zonder aanpassingen zorgde ervoor dat je de carb nooit open kon trappen. De verdamper bleek lek te zijn en er waren nog wat kleine dingen. Al met al kwam er op de rollenbank op LPG net wat meer vermogen uit dat de Impco eigenlijk zou kunnen leveren. Dat was dus goed nieuws. Helaas kregen zij hem niet goed op benzine aan het lopen en weten we niet hoeveel vermogen hij nu heeft op benzine. Ook het startprobleem kwam bij hem voor. Oplossen is echter niet gelukt. Maar goed, hij reed nu wel beter. 

20201024_114133.jpg
Nieuwe waterpomp en eindelijk koele motor

Oktober 2020

Voor beide Fords had ik een nieuwe waterpomp besteld. De radiateur moest ervoor aan de kant samen met de fans en dan kun je er al goed bij. Met een spoeltooltje waarmee je het blok kunt spoelen de rest van het koelwater er uit geblazen. Nieuwe waterpomp, thermostaat + behuizing en daarna de rest weer ingebouwd.

Paar weken later een ritje richting Nijmegen en Groesbeek gemaakt en de temperatuur bleef netjes op 90 graden. Eindelijk! 

20201024_134142_edited.jpg
20201024_134149.jpg
20210204_215504.jpg
Onderhoud en laatste APK

December 2020

Op het lijstje stonden nog steeds de achterasrubbers. Aangezien de Cadillac en andere Ford nog genoeg werk opleverden en Jan voorlopig om gezondheidsredenen niet beschikbaar was heb ik de klus uitbesteed aan onze plaatselijke garage. De auto moest zijn laatste APK krijgen, nieuwe remvloeistof, nieuwe achterveren i.v.m. doorhangen naar de linker kant en de kleine rubbers van de schokdempers waren keihard, dus daar moesten ook nieuwe op. En met de Cadillac op de burg was uitbesteden een beter idee. Na het plaatsen van de veren bleek dat ook voor de veren vernieuwd moesten worden, het was al beter maar nog niet perfect. 

IMG-20210227-WA0006.jpg
Kleine aanrijding

Februari 2021

Toen we op visite waren in Gendt bij vrienden werd er aangebeld. Iemand had tegen de auto aangezeten. Ik dacht eerst aan de auto van onze vrienden maar het bleek mijn auto te zijn. Ik had niks zichtbaars maar de punt van de bumper en motorkap hadden voor 1.200 euro schade aangericht bij de Opel Corsa. Gelukkig verder niet mijn schuld en geen gewonden uiteraard behalve de portemonnee van de eigenaar van de Corsa.

Startperikelen opgelost
per2001_1.10.jpg

Maart 2021

Er was nog een mogelijkheid dat de benzineafsluiter roet in het eten gooide. Of benzine.. Hij kreeg twee brandstoffen maar dat was verder geen oorzaak van de problemen. Her en der nog wat gecontroleerd en ook het inductierelais vervangen, maar we kwamen er niet meer uit. Toch maar weer naar Vakgarage Tip in Elst, mijn vaste garage. Hij had het al direct door. De bobine kreeg maar 9 volt en dat was te weinig. Als alles koud was wilde hij nog wel aanslaan maar warm dus niet. Nu bleek dat er geen voorschakelweerstand was maar een weerstandsdraadje. Deze zat in de stuurkolom en wij hadden een tijdelijk draadje gemaakt vanaf de stuurkolom naar de bobine. Tja, dat hielp dus niet. Rechtstreeks vanaf de accu dan weer wel. Direct aanslaan. Simpele oplossing zonder de stuurkolom te hoeven slopen was een power relais van Pertronix. Toen deze er eenmaal in zat was het startprobleem opgelost! Eindelijk. Dat maakt auto tenminste bruikbaar. Ook meteen even een betere watertemp meter ingebouwd want de oude wees continu net iets te veel aan en was in fahrenheit. Daarnaast zit nu ook eindelijk de radio op zijn plek. Eindelijk muziek na jaren.

Nieuwe voorveren en ophanging nakijken

April 2021

20210809_193706.jpg

Inmiddels was na een lange wachttijd ook de set veren voor de voorzijde binnen gekomen. Ook moest nog steeds het wringend rubber geluid opgelost worden dat hoorbaar was aan de voorzijde met manoeuvreren. Door de montage van de veren stond de auto eindelijk weer recht op zijn wielen. De draagarmen werden gecontroleerd maar het liefst wilde de garage de draagarmen alsnog voorzien van nieuwe bussen. Pas als die er op gingen kon er fatsoenlijk uitgelijnd worden. Dus weer even een paar maanden wachten want de bussen lagen in Amerika en zouden in een auto meegaan. Helaas kwamen ze net een dag te laat want de auto ging al naar de haven. Dus nog maar een set besteld bij Rockauto want zij kunnen goedkoper versturen dan dat er een doos verstuurd wordt via USPS. Een nieuwe bestelling was inclusief verzenden en belastingen goedkoper dat een doosje versturen. Achterlijk duur.  

Ophanging voorzien van nieuwe bussen plus remmencheck

Juli 2021

IMG-20210720-WA0000.jpg

De draagarmen werden nu alsnog voorzien van nieuwe bussen met behulp van een zelfgemaakt blokje hout als hulpmiddel. Handig! Uitlijnen kon nu ook eindelijk gebeuren. Daarnaast waren de remmen nooit je van het geweest en was afstellen van de ontsteking ook weer even nodig. De remklauwen moesten gereviseerd worden want de zuigers zaten vast en de net vervangen remvloeistof bleek helemaal niet vervangen te zijn of alleen het reservoir was leeggehaald en weer gevuld. Beetje jammer. Ik had nog een revisiesetje voor één remklauw en de andere kwam bij Voorend vandaan. Ondanks dat ze gesloten waren heeft Alex mij even geholpen. Fijn! De revisie was hard nodig. Afstellen ging niet helemaal fantastisch doordat de choke niet meer compleet is en het toerental nu standaard te hoog moet staan anders slaat hij af stationair. Er is ook een nieuwe LPG schakelaar geplaatst, hopelijkwerken de lampjes dan weer. Een nieuwe carb is iniddels onderweg. Een holley deze keer. 

20210828_152106.jpg
Nieuwe raamgeleiders en andere achterbumper

Augustus 2021

De raamgeleider van de zijruiten waren keihard en deels afgebrokkeld. Deze hebben we vervangen door nieuwe rubbers die al meer dan een jaar of zelfs langer klaarlagen. Het was een heel karwei om alles te verwijderen maar het is gelukt. 

De achterbumper had twee flinke deuken, het leek wel of de auto ooit opgetild was met een heftruck. Ik ben ruim 4 jaar op zoek geweest naar een bumper. Alleen de 1969 en 1970 LTD wagon bumper passen. In NL niet te vinden en via de bekende groepen op facebook en Amerikaanse sloperijen niet te vinden. Uiteindelijk geluk gehad via een zoekopdracht op eBay. En nog betaalbaar ook. Deze is door R&D Classics naar NL gebracht. De oude verwijderen was niet veel werk. Alle beugels even een anti roest RX coating gegeven en alle gaten geboord voor de LPG vulnippel en de nippel voor het oppompen van de schokdempers. Montage was nog wel een ding, vooral het uitlijnen op de auto. Maar nu dat klaar is ziet het er zoveel beter uit. Erg blij mee!

20210911_182641.jpg
20210911_182833.jpg
De reflecterende kap van het dashboard gespoten

September 2021

De nieuwe kap voor over de beschadigde oude reflecteerde enorm in de voorruit. Dat was niet echt prettig. Ralva in Elden heeft voor mij een spuitbus gemaakt met een bruine matte kleur die gematcht is met de andere interieurdelen. Ook meteen een spuitbus gemaakt voor de dorpels en binnenranden van de deuren. Om dat te kunnen doen moet het eerst beter weer zijn. Een deel van de auto is aan de onderzijde voorzien van anti steensalg folie te bescherming. De dorpels doen we pas net het spuiten. 

LPG tanken met een liter per minuut

Oktober/november 2021

20170330_194526.jpg

Tijdens het laatste event dat ik gereden had met de Ford kreeg ik de tank niet meer gevuld met LPG. 'S ochtends nog wel maar 's middags niet. Om zeker te weten dat het niet aan de pomp lag toch nog even terug gereden naar de pomp waar ik in de ochtend had getankt. Helaas. Daar ging het nu ook niet. Liter per minuut vullen schiet niet op. Wederom een afspraak gemaakt met Tip. Hij wilde wel dat ik de tank leegreed maar dat durfde ik niet. Op benzine liep hij nu even niet vanwege vuil in de tank. Dus voorzichtig nog een eindje gereden en met 5 liter er nog in naar Elst gebracht. Tip gaf aan dat het de 80 procent vulling klep was die stuk was en waarschijnlijk vast zat. Deze had hij nog liggen voor een ringtank zoals ik heb. We hebben meteen de begrenzing iets gewijzigd waardoor ik nu iets meer kan tanken en misschien 200km kan rijden op een tank ipv 160km.. Alle beetjes helpen. De LPG schakelaar, waarvan alle lampjes inmiddels weer branden, werkt nu ook beter en geeft nu tenminste aan wanneer de tank leeg is. Ongeveer dan... Er is ook nog gecontroleerd op een gaslek i.v.m. een gaslucht in de auto af en toen, maar dat was er nu niet meer. Nogmaals zijn de bussen van de vooras gecontroleerd i.v.m. een nog steeds aanwezig wringend geluid. Ook nu is er niets gevonden. Helaas was de auto te lang weg om nog te kunnen spuiten aan de dorpels. Nu is het te koud.

20211215_113207.jpg
Oorzaak wringend rubber geluid gevonden

December 2021 - Februari 2022

Nu de Cadillac van de brug is kon de Squire er op. Samen met vriend Hans gekeken en het was snel duidelijk. Garage Tip had mij al getipt (haha) om te kijken naar de smering van de fuseekogels. Er bleken in de bovenste fusees, dus beide kanten, geen smeernippels te zitten. Die zullen na een paar duizend kilometer zonder vet dus wel ver heen zijn. Daarnaast is de hoes van de fusee rechtsonder gescheurd. Dus maar weer een bestelling geplaatst bij Rockauto voor 4 MOOG kogels. Voorend had ze niet op voorraad en Jambroes was 60 euro duurder voor 4 kogels, wat meevalt. Begin 2022 zijn de bovenste fusees alvast vervangen, het wringend rubber geluid is daarmee weg. Nu moeten de onderste twee fusees nog vervangen worden en inmiddels is er ook een nieuwe Holley carburateur binnen gekomen, deze lag in de Hudson. Nu kunnen we hopelijk alles weer fatsoenlijk afstellen qua toerental. 

20220314_160441[1].jpg
20220507_114825.jpg
1 Liter koelvloeistof op 3 à 400 kilometer en dure ellende

Maart-Mei 2022

De laatste tijd rook ik steeds vaker hete koelvloeistof en moest ik ook regelmatig een liter bijvullen. Dit lijkt mij niet de bedoeling. Met vriend Hans samen de radiateur op druk gebracht met een tool van de buurman (bedankt!) en ja hoor, lek gevonden. De radiateur is naar Hartgers in Zutphen gegaan. De originele koperen heb ik ook weggbracht naar Toon van Dijk in Mill op aanraden van Aircotemp Doornenburg, Van beide kreeg ik een prijs voor een nieuwe blok. Koper bleek daarbij veel duurder dan aluminium. Hartgers heeft er dus een nieuw blok in gezet. Na inbouw bleek het aftapkraantje te lekken. Een nieuwe van Dorman was geen succes, deze was al direct stuk. Het draaimechaniek werkte niet meer. De oude dus maar voorzien van een o-ring. Dit hielp. 


Bij de montage zag ik dat de bedrading van de elektrische fans best lang was en vastzetten om de spaken van de grill van de fans ging niet. Nou ja, het zat al jaren zo, dus zal wel goed gaan dacht ik..... Ritje gemaakt richting Bemmel en terug en alles ging goed. Totdat we vrijdags wilden tanken om klaar te zijn voor de Jukebox Beurs in Rosmalen.

 

De auto reed lekker en ik wilde net een bus inhalen. Ik geef gas, de bak schakelt terug en ik wga net naar links, op dat moment een grote klap en ik zie allemaal stukken in mijn binnenspiegel rondvliegen.... Daar gaat de automaat, dacht ik. Ik stuur de auto de berm in maar de motor blijft lopen en de bak lijkt het ook nog te doen. Wendy dacht aan rubber stukken maar de banden waren heel. Toen ik aan de voorkant van de auto kwam zag ik koelwater onder de auto lekken. Ik wist genoeg. En inderdaad, de fan van de motor had een draad te pakken gekregen en daarmee beide elektrische fans van de radiateur afgetrokken met geweld. Overal zaten stukken magneet van de motor en plastic van de rest. Eén motor zat vast tussen de pulley van de stuurpomp en de fan. Damn... Wat een ellende.

​

ANWB erbij, hoewel je dan aangeeft dat de wegenwacht niks kan doen vanwege een gat in de radiateur en ze beter meteen een oprijwagen konden sturen moest die diagnose door de wegenwacht gesteld worden... Onzin en zonde van de tijd. 3.5 uur later stond de auto weer thuis. Daarna de schade opgenomen, maar naast de al bekende dingen viel het mee. Dus maar weer naar Hartgers gegaan met de radiateur en bij Venus (Didam) twee nieuwe elektrische fans gekocht met betere bedrading en bij Voorend een flexfan voor op de motor. Hartgers kon hem gelukkig nog repareren! Helaas was er alleen geen fanshroud leverbaar. Nu had ik vorig jaar van eenzelfde Ford wat onderdelen gehaald omdat die auto naar de Bangers ging. BOp de foto's zag ik dat er een shroud in lag. Hopelijk is de kap er nog en kan ik die kopen. Inmiddels de eerste toerrit alweer gereden en het lijkt goed te gaan.

20220430_214339.jpg
Olie verversen

Mei 2022

Olie verversen is lastig. De normale carterplug is niet meer bereikbaar. De originele carterpan is immers vervangen door een 8 liter versie. Er is echter een extra aansluiting voor een pijlstok. Als je de plug daar uit haalt kun je met een maxi pipet de olie er uit zuigen of je koopt voor 9.95 een elektrische oliepomp bij HBM. Dat had ik dus gedaan. Op zicht werkt het wel maar voor 5 liter was al 45 minuten nodig. En dat moet je dan in 2 sessie doen want je mag de pomp vanwege de hitte niet langer dan 30 minuten laten draaien... 

20220517_214212.jpg
Deurrubbers vervangen

Mei 2022

Al in 2017 had ik nieuwe deurrubbers gekocht bij Steele Rubber. Die van de sedan zouden passen op de station. Dus ik was al blij dat het kon. Duur geintje! Dat wel ...Aangezien we de auto wilden laten spuiten lagen ze jaren op het schap. Echter is de kwaliteit van de auto goed genoeg om hem niet te spuiten. Aangezien de oude echt keihard en uitgedroogd waren was het tijd om het eens aan te pakken. Ik dacht dat het een geknoei met lijm zou worden maar dat was niet nodig. Veel makkelijker kan het niet. Er zit een metalen rand rond de deur waar je het rubber overheen drukt. In het rubber zitten metalen klemmen die de hem vasthouden. Simpel klusje uiteindelijk. 

20220527_202331.jpg
Polijsten

Juni 2022

De auto was na 4 jaar wel weer eens toe aan een rondje polijsten. Er zitten krassen in de motorkap die je met polijsten redelijk kunt verminderen maar ze zitten uiteindelijk toch te diep helaas. Aangezien de lak niet meer superdik is (wel origineel!) blijf ik er maar vanaf. Ondanks dat ziet hij er weer mooi gepoetst uit. De lak is verzegeld met Ceramic Wax van Mequiars. De steenslag is bijgewerkt met een klein kwastje, dat was wel nodig. Het is er goed van opgeknapt! 

20220608_160633.jpg
Vakantieklaar maken

Juni 2022

In juni zouden we een paar dagen naar Friesland gaan met vrienden. Dus 5 man, een hond en bagage. Aangezien de auto redelijk scheef hing besloot ik de oppompbare dempers achter te vervangen. Kijken of dat helpt. Het deed iets, maar niet veel bleek na de montage. Nog steeds 2cm verschil tussen links en rechts. Tijdens de montage bleek één achterveer niet helemaal goed te zitten, deze was verdraaid. Dit ook maar meteen gecorrigeerd. En als laatste de kleppendekselpakkingen vervangen samen met de bouten.
Ook weer een verhaal op zich. Voorend had wel de juiste boutjes maar per 4 stuks waren die 21 euro. 3 Zakjes waren dus 63 euro. Doe maar niet... Bij AJ Speedshop waren ze 20 euro incl. verzenden. Scheelt enorm....

20220608_161412.jpg
20220606_173320.jpg
bottom of page