top of page

Onderhoud 

Het begin

September 2017

Rond mijn verjaardag (31-8) hebben we een testrit gemaakt met de Cadillac en hem ook direct gekocht! Bij de testrit bleek al dat de remmen niet in orde waren. Op de remmentestbank van de verkoper bleek dat er een verschil tussen links en rechts achter was. Ook lekte de remcilinders aan de rechterzijde van de auto. De verkoper zou de remcilinders vervangen en daarna zou ik de auto ophalen. In onze vakantie belde hij dat het zover was. Hij vertelde er wel bij dat de remvoeringen rechtsachter vervangen moesten worden. Zoals je op de foto kunt zien was dit ook wel echt nodig. Samen met Hans heb ik de remmen aan de achterzijde uit elkaar gehaald, schoongemaakt en voorzien van nieuwe remvoeringen. De oude schoenen zijn door Dronk in Huissen voorzien van nieuwe voeringen. Daarnaast hebben we een brandstoflekkage opgelost en wat andere kleine dingen bekeken. 

​

De dagen erna zat ik op eBay voor het bestellen van allerlei rubbers, onderhoudsdelen en nog veel meer. Nieuwe auto = nieuwe folders, foto's etc.... 

Direct maar nieuwe banden

September 2017

Bij het bekijken van de Cadillac in de showroom viel direct op dat de auto geen banden met een brede witte rand had maar losse flappen. Deze stonden naar buiten en gaven de auto een minder mooie look. Gezien de leeftijd van de banden ben ik direct op zoek gegaan naar een mooie set en kwam uit in de kop van Noord Holland voor een set Cooper Classics van precies € 1.000. Deze zijn begin 2018 gemonteerd.

Bedankt R&D USA Classics  

November 2017

Aangezien er weer veel besteld ging worden in de USA zocht ik contact met Mark Duggan, een facebook vriend. Hij runt samen met Marcel Roos de firma R&D USA Classics. Ik vroeg of hij iemand wist die voor mij veel pakjes in ontvangst kon nemen en doorsturen. Dat wilde hij zelf wel doen! Little did he know.... Mijn shopping spree brak los! Folders, reclames, boeken, onderdelen en leuke vintage items werden allemaal bij hem afgeleverd. Toen het compleet was ging het in de kofferbak van een auto mee naar Nederland. Eenmaal bij Marcel Roos binnen gekomen ben ik alles gaan ophalen. Daarna was het een vroege pakjesavond! Heerlijk alles uitpakken en controleren. Erg leuk! Er was maar één ding fout gegaan en dat was bij Steele Rubber. Er ontbrak een rubber, deze werd prompt nagestuurd. En nog wel rechtstreeks naar Nederland ook. Bedankt Mark en Marcel!

LPG Inbouw
20180326_143754.jpg

Maart 2018

Om het rijden betaalbaar te houden kun je maar één ding doen. LPG inbouwen! Na de aanschaf van een gebruikte mixer en verdamper en een speciale maat tank heeft neef Paul weer zijn best gedaan op de inbouw. De keuring verliep op twee dingen na perfect. Ik hoefde alleen met foto's aan te tonen dat we die twee dingen hadden aangepast en toen was het een feit. Goedgekeurd!

To brake or not to brake, en een beurt
received_2050539841850727.jpeg
20180614_190012.jpg

April-Juli 2018

Optrekken is leuk, maar remmen is veel belangrijker. Dat was nou precies wat hij niet goed deed. De remmen liepen aan, piepten en de velgen/wieldoppen werden erg heet. Er waren meerdere kleine dingen die moesten gebeuren en aangezien de Ford op de brug stond en de Pontiac verkoopklaar werd gemaakt moest de Cadillac maar naar Alpen aan de Rijn, naar Classic Car Expert. Dat het mijn vakantiegeld ging kosten had ik al vrede mee. Nieuwe schokdempers voor en nieuwe oppompbare achter, remmen achter compleet nieuw inclusief andere trommels, ontsteking vernieuwen en afstellen, olielekkage automaat schakelstangetje oplossen, stuurhuis nakijken, dif olie verversen en de rest goed nakijken. Helaas was de testrit van Ruben te kort en werd mijn rit de testrit. Zoals je ziet heb ik weer nieuwe mensen leren kennen, van een tankstation en van de ANWB. Deze wegenwachter kende ik nog niet.

 

Op LPG rijden ging redelijk maar niet meer dan dat, op benzine bleef hij niet lopen als ik ging afremmen. Onderweg begonnen de remmen achter ook weer aan te lopen en werd de boel weer heet. De ANWB heeft op zich niet eens veel kunnen doen behalve de rem iets losser stellen en hij constateerde dat de bobine verkeerd aangesloten was. Hij liep daarna wel iets beter op LPG. Met veel pijn en moeite thuis gekomen. Continu contact gehouden met Ruben en die heeft de auto weer op laten halen nadat we zelf geconstateerd hadden dat de meeste hitte in het midden van het wiel zat en dat er een veer van de remschoen af was geschoten wat het piepen veroorzaakte. De wiellagers waren kapot gegaan doordat de keerringen er achter lek waren geraakt en de difolie het vet had aangevreten van de lagers. Dit alles alsnog vervangen en weer naar huis. Hij liep nog steeds niet lekker en ook werden de achterwielen nog te warm. 6 Uur werk gestopt in de ontsteking en allerhande testwerk om hem goed aan het lopen te krijgen. Dat is gelukt. Door nog even bij mijn garage (Tip in Elst) over de remmentestbank te rijden kwamen we er achter dat rechtsachter helemaal niets deed en linksachter niet al te veel. Lang verhaal kort, de remmen zijn een keer of 4 nog los geweest maar daarna ging het ook allemaal wel goed. Eindelijk! Bedankt Ruben, Arnold, Hans, Paul en Jan! Oh ja, de nieuwe banden liggen er ook al weer even op!

Bodem controle
20181010_212351.jpg

Najaar 2018

De bodem van de auto is niet helemaal fris meer. Er is al eens aan gelast en er is veel vliegroest. Daarnaast moet er op een enkele plek alsnog wat gelast worden. De doel was toch al om de motor aan te pakken. Dus dat maar tesamen aanpakken in het volgende jaar. 

We gaan de motor uitbouwen voor meer dan onderhoud

Januari - Februari 2019

In 2018 hebben we een aantal ritten kunnen rijden waaruit bleek dat de auto betrouwbaar is. We wilden voor groot onderhoud de uitlaatspuitstukken verwijderen om nieuwe pakkingen te plaatsen en de distributieketting te vervangen. Een blok verwijderen kost niet heel veel tijd dus het plan was om de motor naast de auto te zetten en dan even de bodem te 'verven' en de motorruimte schoon maken en dan eind april weer rijden. 

​

En dan begint het feest weer van voren. Blok even open maken kan geen kwaad. Ach, en even de zuigers er uit voor nieuwe veren is ook een goed idee. Dan ook maar even de lagers vervangen en blokje spuiten. En zo begint weer een nieuw avontuur.

Motor demonteren
20190201_210300.jpg

Februari 2019

We hebben er inmiddels ervaring in...

20190324_120950.jpg
Motorrevisie bij van der Linden

Februari - Maart 2019

De motor was op zich in orde. Boren was niet nodig, alleen honen en vlakken. De zuigers moesten een diameter hebben van exact 4 inch en dat hadden ze ook nog. Zuigers en drijfstangen waren nog in orde. Net als de nokkenas en krukas. Krukas moest alleen gepolijst worden en de vriesdoppen moesten vervangen worden. Zij hebben ook alles gereinigd (groeven van de zuigers enzo) en de koppen gereviseerd en aangepast voor LPG inclusief nieuwe geleiders etc. Het blok had wel heel veel last van ketelsteen en roest. Hier heb ik naderhand nog veel van verwijderd met een breinaald en perslucht. Het blok is er in een aanhanger heengegaan en achterin de Ford weer mee terug gekomen. Wendy zat achterin om te zorgen dat het blok niet te veel heen en weer zou schuiven. 

20190209_145549.jpg
Interieur verwijderen

Februari 2019

Om de bodem te kunnen behandelen hebben we de banken, vloerbedekking etc verwijderd

20190220_001500.jpg
20190202_153936.jpg
Kleur uitzoeken voor de grille

Februari 2019

De grille was leverbaar in een standaard zilver kleur en in een gouden geannodiseerde versie. Mijn grille leek de geannodiseerde versie te zijn. Laten annodiseren bleek behoorlijk duur en daarnaast was de grille achteraf gespoten door iemand. Dan konden wij natuurlijk ook. De grill bestaat uit heel veel stripjes aluminium die allemaal geschuurd moesten worden. Flinke taak voor later in het jaar.

20190205_204722.jpg
Carburateur demonteren, waterstralen en opbouwen

Februari - April = Mei  2019

De carburateur moest natuurlijk gereviseerd worden. Demonteren en daarbij veel foto's maken is een goed idee. Na de demontage heb ik hem naar Lehmann in Doorwerth gebracht. Zij hebben een waterstraal machine die hem perfect schoon heeft gemaakt. 

Daarna weer opbouwen en hij was klaar voor inbouw. 

20190208_222503.jpg
Wielophanging en stuurinrichting verwijderen

Februari 2019

Voor het schoonmaken, reviseren, poedercoaten etc hebben we besloten toch ook maar de wielophanging en stuurinrichting te verwijderen. Dit was al meer dan we gepland hadden maar het leek wel een goed idee nu je er bij kunt. Het was maar goed ook, één veer was gebroken. Het stuurhuis heb ik laten reviseren bij Classic Car Expert en de rest hebben we zelf vervangen met een uitgebreide front end kit en andere parts uit Amerika.

Halve auto aan onderdelen gekocht

Februari 2019

20190302_143908.jpg

Via Classic Car Expert zou ik enkele parts kopen, kachelradiateuren, veren en meer. Hij bood mij uiteindelijk aan om de hele voorraad gebruikte 1956 delen te kopen. Dit heb ik uiteraard gedaan. Vele parts waren beter of netter dan de mijne en er was veel spul bij dat ik kon verkopen. Hierdoor kon ik mijn eigen restauratie wat betaalbaarder maken. Het spul kwam deels van een auto die van een trailer was gevallen door een ongeluk. In november 2018 had ik al 5 goede velgen gekocht, een mooi luchtfilter en nieuwe achterlichtglazen. Dit alles hielp enorm, zeker omdat één en ander gecoat ging worden en mijn eigen onderdelen toch wel wat gepit waren door roest. Onderweg naar Alphen met vriend Jan hadden we nog wat problemen, er was een koelslang gescheurd. Rijkswaterstaat heeft ervoor gezorgd dat we werden afgesleept naar een grote parkeerplaats waar we zelf het probleem konden verhelpen. Langs de snelweg sleutelen vonden ze geen goed idee....

20190220_001213.jpg
Onderdelen verzamelen voor stralen en/of poedercoaten

Maart 2019

Inmiddels is er genoeg gedemonteerd om te kijken welke onderdelen van mijzelf of van de gekochte stapel beter zijn om te poedercoaten en welke verkocht kunnen worden. Het is een flinke stapel geworden.

Ach, we halen het frame er ook maar onder vandaan...
20190314_215724.jpg

Maart 2019

Neef Paul zou iets lassen aan de auto en kwam met het idee om het frame te verwijderen. Alleen de bladveren en achteras zaten er nog onder. Dat had ik nog nooit gedaan uiteraard. Met hulp van nog wat andere mensen lag een paar uur en veel werk later het frame op de grond en stond de carrosserie op 4 as-steunen en blokken hout..... Oh oh...
Er kwamen kilo's zand, vuil en vet van het frame. Samen met de eerder gesorteerde spullen is het frame door een ander familielid, Nick, naar Deventer gebracht op zijn autoambulance, Daar zou Wolf Vermadox alles stralen en coaten voor een schappelijk bedrag. Met alles uit de weg kon Paul lassen en kon ik aan de bodem beginnen.

20190406_102049.jpg
Bodem lassen, schoonmaken, afkitten en coaten

Maart - Mei 2019

Er zijn wat plekjes gelast waarna ik aan de slag kon met mijn nieuwe straalketel. Dat viel helaas tegen dus toch maar weer met de borstels op de boormachine aan de gang. Wat een zenuwslopende klus omdat de carrosserie op slechts 4 steunen stond op de brug. Eerst alles schoongemaakt, daarna rx-5 en strijkkit aangebracht. Hierna kon het gehaal afgelakt worden met rx-10. De Cadillac is daarmee de 3e auto van ons die een rx behandeling kreeg.

DSCF0068.jpg
Motor opbouwen

Maart - Mei 2019

De motor kan ondertussen ook weer opgebouwd worden. Eerst het blok, de koppen en andere dingen schoonmaken en spuiten waarna het opbouwen kon beginnen. De  lagerkappen van de drijfstangen zaten na het schoonmaken echter zo vast dat we ze toch even door van der Linden los hebben laten maken ter voorkoming van schade. Daarna nieuwe zuigerveren, lagers, revisiekit voor de oliepomp er in en de gereviseerde en voor LPG aangepaste koppen er weer op. De inlaatpakkingen hebben een afgesloten poort om de voorverwarming van de carb te blokkeren. Hier is op aanraden van de verkoper (TA Motors uit Zweden) wel een klein gaatje in geboord. Uiteraard ook een nieuwe distributieketting gemonteerd. 

20190221_212402.jpg
Onderdelen schoon maken en spuiten

Maart - juni 2019

Alles wat van de auto af is gekomen is vet en smerig. Uiteraard. Dit moet allemaal schoongemaakt worden zodat het gereviseerd kan gaan worden of gewoonweg schoonmaken en spuiten. Dit kost echter wel veel tijd maar met hulp van Wendy was het al met al toch snel geregeld. 

20190422_115050.jpg
Boutjes, moertjes etc schoonmaken en passiveren

Maart - juni 2019

De vele boutjes, moertjes, ringen, leidingen etc schoonmaken was een flinke uitdaging. Eerst met de hand gedaan. Ieder boutje moertje langs een borstel op de boormachine. Dit was niet voldoende. Het laagje zou niet voldoende kunnen hechten. Ik heb er voor gekozen een polijsttrommel te kopen met twee soorten grit. Met deze machine in een paar avonden alles schoon gekregen en daarna de machine weer verkocht. Nu was alles schoon genoeg om te laten passiveren. 90% was van te voren gefotografeerd en gesorteerd in zakjes gedaan. Dit was daarna weer makkelijk opnieuw per item te groeperen

20190504_215649.jpg
Hoofdremcylinder en bekrachtiger

Maart 2019

De bekrachtiger heeft nooit erg goed gewerkt. Deze hebben we dus gedemonteerd om te zien wat er aan de hand was en om het te spuiten en schoon te maken. Dit leverde niet veel opvallends op. Hij is in 2020 uiteindelijk alsnog opgestuurd naar Classic Car Expert voor een revisie.

20190424_225107.jpg
Automaat schoonmaken en spuiten

April - Juni 2019

De automaat zou ooit gereviseerd zijn. Hij schakelde goed dus er was geen reden om hem uit elkaar te halen. Het loeizware ding hebben we schoongemaakt, voorzien van een nieuw ontluchtingspijpje en mooi gespoten. Het pijpje was plat gedrukt tegen de bodem van de auto met de demontage. Ook zat er een deuk in het staartstuk, deze is uiteraard ook verwijderd.

20190414_074005.jpg
Frame terug samen met de rest

Mei 2019

Tja, als het frame dan terug komt dan moet die er ook weer onder. Samen met de achteras en bladveren zou dat weer wat stevigheid in het geheel brengen. De bodem was inmiddels klaar en voorzien van een mooie laag rx coating. Alle rubbers tussen het frame en carrosserie zijn ook meteen vervangen. Dit moest wel, de oude waren deels vergaan. Gelukkig had ik veel hulp. Bedankt allemaal heren! 

20190618_135652.jpg
Remmen monteren

Juni 2019

De remmen zijn vanaf het begin al een probleem. Er is behoorlijk wat tijd en geld in gestoken. Uiteindelijk werkte alles naar wens totdat we gingen 'slopen'. Letterlijk alles is uit elkaar geweest en weer gemonteerd. Uiteindelijk is alles bijna 10x gesteld en is de bekrachtiger gereviseerd en nog een keer terug geweest en nog remt hij niet heel erg super.

20190627_125621.jpg
Schutbord spuiten

Mei - Juni 2019

Het schutbord was erg smerig en het was een flinke klus om schoon te krijgen. Daarna is hij gespoten. Eerst helaas met een afwijkende kleur. Dit moest snel opgelost worden omdat de volgende dag de motor er in zou komen. Alles was ervoor geregeld, dus we moesten wel. Via Vincent van der Welk een adres doorgekregen waar Wendy snel de kleur kon laten meten. Hierna heb ik twee spuitbussen in de juiste kleur gekregen. Voordeel is wel dat er nu 4 lagen verf op zitten. bij TH Coating heb ik de twee kachel bakken laten stralen. Deze zijn inmiddels ook gespoten en gemonteerd. 

20190528_224941.jpg
Ophanging opbouwen en monteren

Mei - Juni 2019

De front end kit bevatte ook nieuwe king pins met bronzen bussen. Deze moesten pas gemaakt worden op mijn spindles. Jan wist daar wel iemand voor. Die heeft een hele avond nodig gehad om met de ruimers alles voor elkaar te krijgen. Daarnaast was het verwijderen van de oude kruiskoppelingen ook niet echt simpel. De oude hebben we gesloopt en de nieuwe zijn er met een pers ingezet. Gelukkig konden we dat bij een garage doen die een pers had. Daarna alles op de auto gemonteerd. Draagarmen en veren mooi gepoedercoat en de rest in de rx of een ander spulletje. 

20190613_004855.jpg
Motor en bak monteren

Mei - Juni 2019

Eindelijk is het tijd om de motor en bak te monteren. Van buurman Chris kon ik een motortakel lenen. Eerst hebben we bak aan de motor gemonteerd om vervolgens het geheel in te bouwen. Dit is goed te doen als de spatborden, bumper en grille niet gemonteerd zijn. Daarna de inlaat erop, de carb, de pulleys, oliefilterhuis, stuurpomp, booster, dynamo etc. 

20190618_213255.jpg
Deuk in de dorpel

 Juni 2019

Tijdens het verwijderen van het frame moest de carrosserie op 4 as-steunen komen te staan. Om de druk te verdelen hebben we twee flinke balken gebruikt tussen de steunen en de dorpels. Helaas verschoof één balk met als gevolg dat de dorpel op de steun terecht kwam. Dit moet dus straks gemaakt worden samen met wat stelwerk en spuitwerk. 

20190314_215742.jpg
IMG-20190712-WA0009.jpg
Rockauto!

 Juni -Juli 2019

Veel, heel veel pakketten 

kwamen er uit Amerika. Motor-

delen, rubbers, en nog veel meer.

Sommige dingen konden via R&D

USA Classics zoals een nieuw 

tapijt, maar sommige had ik sneller

nodig, en tja, dan kost het ook

meteen serieus geld.

20190628_113709.jpg
20190619_201717.jpg
Dashboard verwijderen 

Juni 2019

De laatste Amerikaanse eigenaren hadden met een kwast het dashboard gesschilderd. Erg fraai. Om het dashboard, stuurkolom en de andere kleine delen te kunnen spuiten moest het wel allemaal verwijderd worden. Ook om bij de kachelradiateuren te komen. Alle rubbers waren vergaan of slecht. De kachelklep is ook verwijderd samen met alle kleine andere dingen. Met het verwijderen van het stuur heb ik het claxoncontactje gesloopt. De hele kolom is dan ook naar Classic Car Expert gegaan voor het vervangen van het draadje. 

20190708_215007.jpg
Spatborden fase 1...

Juli 2019

De spatborden waren nog van de auto en konden wel een likje verf gebruiken op de binnenschermen en voor de rest een laagje rx. Bij het kaal maken kwamen wel wat plekjes tevoorschijn waar gelast moest worden. Dit bleek fase 1 te zijn. Fase 2 zou pas 2 jaar later van start gaan. Er kwam enorm veel tussendoor.

IMG-20190708-WA0008.jpeg
Bladveer issues

Juli 2019

De bladveren die op de auto zaten waren op zich goed maar bij de gekochte spullen zat ook eenzelfde set, origineel GM. Aangezien de oude lastig verwijderd konden worden hebben we ze kapot geslepen en later de andere set gemonteerd. Die kregen we er niet goed onder helaas. We hebben ze plat moeten drukken met een balk en spanbanden en dan onder de dorpel van onze Mercury. Op die manier werden ze iets langer en lukte het net om ze te monteren. Dit was niet de oplossing. Met een grote pijpenbuiger heeft neef Paul ze iets verbogen. Toen ze uiteindelijk de maat hadden die ze moesten hebben en we ze gemonteerd hadden hing de auto door aan de achterkant. Helaas... Op zoek naar nieuwe. Peter Rijswijk had een setje nieuwe liggen maar ja, die kosten toch 850. Even sparen.

20190813_002144.jpg
Kabelboom verwijderen 

Augustus - Spetember 2019

Na het verwijderen van het dashboard was het tijd geworden om de kabelboom te verwijderen. In Amerika had ik een universele jaren 50 GM kabelboom gekocht. Deze wilde ik passend maken op de auto. Ik had ook een doos met GM connectoren gekocht. Na het maken van heel veel foto's had ik de kabelboom tussen vele spijkers uitgelegd op mijn werkbank. Daar bleef het maandenlang dan ook bij...

20190811_204210.jpg
Kachelboxen monteren en een moderne accu

Augustus 2019 / Maart 2020

De kachelboxen konden gemonteerd worden. Helaas was de nieuwe accu uit Amerika nog niet binnen. De accu zit op zo'n onmogelijke plek (onderaan het schutbord) dat ik hem liever nu verving dan als de spatborden gemonteerd zijn. De nieuwe accu bestaat uit een oude behuizing voorzien van twee optima red tops van 6v gekoppeld aan elkaar. Op die manier heb je een moderne techniek in een vintage jasje. Accu zelf kost wel wat en verzenden is ook niet goedkoop. Deze nieuwe accu is onderweg. Voor nu maar even de oude gemonteerd. Die is niet helemaal fantastisch meer maar nog wel bruikbaar. Update: begin 2020 kwam de accu binnen. Helemaal blij mee!

20190511_222330.jpg
20200314_212307.jpg
IMG-20200403-WA0007.jpg
Dashboard onderdelen kaal maken en spuiten

Maart - April 2020

Nadat Wendy het dashboard en andere delen ontdaan had van de lak was het tijd geworden voor Vincent van der Welk om de dashboard delen te spuiten. Dit was snel gebeurd en ook erg netjes geworden. Helaas was het stuur er niet mooier op geworden vanwege de vele scheurtjes. Vincent's zoon Stef heeft er vervolgens nog heel wat tijd in gestoken. Ik kan wel zeggen dat het stuur gerestaureerd is nu! Heel mooi geworden. 

20200407_161644.jpg
Bodem voorzien van RX, dempingsmatten en nieuw tapijt

Maart - April 2020

Samen met Roderick de vloer in de coating gezet. Het project had al lang genoeg stil gelegen. Vandaar de hulp. Na een laag rx-5 en droogtijd van een week kon de laag rx-10 er op waarna de dempingsmatten er op konden. Deze matten zijn wel erg dik maar ze zitten toch onder de vloerbedekking. En eindelijk kon het nieuwe tapijt er in. Dit lag al even 

20200429_212906.jpg
Grille schuren en spuiten

April 2020

De grille bestaat uit heel veel losse strips. Mijn grille was niet helemaal compleet en zat deels met tie-wraps vast. Gelukkig zat bij de spullen van Classic Car Expert een extra grille. Hier heb ik alles vanaf gehaald wat ik nodig had voor mijn grille. Helaas waren nog steeds niet alle montage strips compleet ondanks dat ik er een paar heb gekocht via eBay. De enige verkoper van de complete set vraagt 1.100 dollar. Die is niet goed wijs.. De grille is gespoten in de eerder gekozen gouden kleur. Deze bleek uiteindelijk toch te bruin. Later heb ik hem alsnog gespoten in een goud metallic kleur.

20200415_094557.jpg
Tank cleanen

April 2020

Met behulp van een betonmolen en wat grind hebben we de binnenzijde van de tank ontroest. Dat was hard nodig. Het gaf een enorm lawaai maar het resultaat was goed. Daarna de tank in de rx coating gezet. 

Bladveren monteren

September 2020

De opbouw heeft een half jaar stilgelegen doordat we de garage verbouwd hebben en voorzien van een nieuw dak met isolatie, een extra garagedeur, nieuwe kozijnen en nog veel meer. Door de verkoop van een in oktober 2019 gekochte Peugeot 305 was er ook geld voor de nieuwe bladveren van Peter Rijswijk. Eindelijk konden ze gemonteerd gaan worden waardoor de auto weer recht staat zoals het hoort.

20200926_135427.jpg
Uitlaten monteren
20201006_235329.jpg

Oktober 2020

Star Twin uit Loenen had in het voorjaar voor mij twee RVS voorpijpen gemaakt naar het evenbeeld van de oude pijpen. Deze wilden wij met de rest van de nieuwe dempers en bestaande achterpijpen monteren. Helaas ging dat alleen na het verwijderen van de achterbumper. Zo gezegd zo gedaan. Vervolgens bleek de bocht in de voorpijpen net niet goed genoeg te zijn. We hebben de uitlaten gemonteerd met de bestaande oude voorpijpen. Liefst heb ik een flexibel stuk bij de voorpijpen. Op die manier wordt er niet zo getrokken aan de spruitstukken. 

20210518_205633.jpg
Bushing niet te krijgen

Mei 2021

Voor het aansluiten van twee stangen van het schakelmechaniek ontbrak er een bushing. Deze was kapot gegaan tijdens de demontage en een nieuwe was niet te krijgen. Gelukkig bood Job Loeff (Scooter en motorspecialist uit Gendt) uitkomst. Hij heeft voor mij een nylon ring gemaakt met een bronzen busje er in. Dit werkt super! Nu alles aangesloten is kunnen we eens gaan kijken of hij wil lopen.  Oh nee, dat kan niet zonder kabelboom! Next job.

20210510_215914.jpg
Nieuwe kabelboom laten maken door Beek Classic Wire

Mei 2021

Wendy had nog zoveel vakantieuren over van 2019 dat we door de uitbetaling daarvan makkelijk een nieuwe kabelboom konden laten maken. Zo gezegd zo gedaan. In Januari besteld en in maart klaar.  Dat was zo afgesproken, ze hebben het druk. Het scheelt dat ik hem zelf inbouw.  Alles netjes doorgesproken en helemaal naar wens gemaakt met de oude originele zekeringkast. En telkens als ik dacht dat een draadje niet klopte dan lag het aan mij. Haha. Ik heb uiteindelijk alleen de koplampbedrading moeten verlengen, waarschijnlijk omdat de originele kabelboom ook niet klopte. Goede keuze gemaakt door Beek Classic Wire in te schakelen. 

Lastige tegenslagen bij de eerste keer starten

Mei Juni 2021

IMG-20210526-WA0003.jpeg

De eerste keer starten had veel voeten in aarde. Eerste probleem was een lekkend brandstoffilter, vervolgens een defecte brandstofpomp en dan ook nog een verstopte carburateur. De doorgang vanaf het acceleratiepompje naar de sproeiers zat verstopt. Wellicht door vuil van het waterstralen, wie weet. Oplossing 1 was het tijdelijk vervangen van het filter door een simpel modern filter. In het verleden was de deksel te vaak strak aangedraaid. Hierdoor was de deksel krom en kon de pakking het niet meer afdichten. In Amerika alvast een nieuwe besteld. Tijdelijke oplossing voor de benzinepomp was een elektrisch pompje met een jerrycan benzine en oplossing 3 was een ultrasoon badje bij Classic Car Expert. Na wat weken wachttijd konden we aan de slag. De motor liep redelijk zonder afstelling. De puntjes zaten er nog in omdat hij daarmee gelopen had voordat we gingen demonteren. Na wat afstellen ging het redelijk. Hierna direct de elektronische ontsteking ingebouwd van Pertronix. Dat ging makkelijk en hij loopt er soepeler door.

Dashboard aansluiten
20210523_200024.jpg

Mei 2021

Nu de motor loopt kunnen de dashboard lampjes, wissers etc ook aangesloten worden. De nieuwe kabelboom klopt helemaal en alles was zo aangesloten. Lampjes, lichtschakelaar, kachel etc. Alleen de mechanisch bediening van de kachel is lastig. De schuiven gaan erg zwaar. Hier moet ik nog maar een keer naar kijken.
 

20210717_222559.jpg
Interieur opbouwen

Juli 2021

De gereviseerde radio is teruggekomen uit Duitsland. Ik heb twee achterlichten en een spatbord geruild tegen de ombouw van de originele radio. Dit was wel weer een avontuur op zich. Ik heb nu bluetooth, DAB+ en usb. Wel zo handig. En je ziet er niets van. Ook meteen de speakers maar vervangen door moderne 2 in 1 stereo speakers. Er is immers maar plaats voor 1 speaker in het dashboard en 1 in de hoedenplank. Althans zonder te gaan zagen. Het opbouwen van de voorbank was ook een tijdrovende klus. Er zat zelfs nog een kleine verrassing in de rugleuning verstopt. Rat Fink! De bank lijkt niet helemaal meer te kloppen, maar hij zit weer op zijn plek en de bediening werkt ook weer. Nu nog verlichting voor de radio inbouwen en dan kan de dashboardkap er weer op.
 

Olie waar het niet moet komen. Hoe dan?

Juli - Augustus 2021

20210807_150632.jpg

Nu de motor eindelijk liep viel het wel op dat er blauwe rook uit de uitlaat kwam. Hans dacht dat het wel meeviel maar het werd steeds erger en het CO alarm ging zelfs af. Hmm. Not good. Wat kon het zijn? Het viel op dat tussen uitlaatspruitstuk en de kop olie borrelde. Het kwam dus uit de kop. En het spruitstuk was dus ook niet recht.. Wellicht problemen met klepseals? Koppakking? Tja, dan maar de kop er weer af. En daar gingen we weer. Je weet het maar nooit.

 

Inlaat met carb er af, kop er af, klep er uit ter controle. Alles lag weer open.... Nieuwe pakkingen besteld, spruitstuk laten vlakken (wat weken duurde) en we konden weer opbouwen zonder een oorzaak te hebben gevonden. Tijdens de demontage was wel opgevallen dat er olie in de vacuümleiding op de inlaat zat. Voor hetzelfde geld zat dat inmiddels ook in de rembekrachtiger, maar helaas. Dat was niet de oorzaak van een slecht werkende rembekrachtiger. 

​

Contact opgenomen met van der Linden. Bas wilde wel komen kijken met een endoscoop. Met de endoscoop zagen we plasjes olie op de zuigers liggen. Na het bestuderen van de foto's van de opbouw bleek dat we best wat olie hadden gebruikt bij de montage. Dit zou de oorzaak wel zijn dachten we. Dus de motor een half uurtje laten lopen zou het wel verbranden. 

​

Helaas niet...Google bood uitkomst. Het kwam via de gecombineerde olie en vacuüm pomp in de motor terecht. Normaal houd een keerklep in de vacuümleiding net buiten het blok dit tegen. Helaas zat die klep vast op de open stand. Daardoor ging de olie naar een vacuüm verdeelblokje voor de wisser. Hier zitten 4 aansluitingen op, 1 naar de wissermotor, 1 naar de sproeier en verder 1 naar de vacuümpomp en 1 naar de inlaat. In dat verdeelblokje zit een membraam die naar verloop van tijd hard wordt en waardoor de olie dus via dat verdeelblok rechtstreeks de motor in kon. 

​

Aangezien ik toch een elektrische wisser heb en de sproeier hopelijk niet nodig heb hebben we dit allemaal afgekoppeld. Probleem opgelost. 
 

20210711_191308.jpg
Lijsten langs het dak spuiten

Juli 2021

De daklijsten waren met de hand gekwast, net als het dashboard. Eerst licht geschuurd. Toen primer er op gespoten om te kijken wat er nog extra geschuurd moest worden. Daarna een laagje zwart en weer geschuurd. Nu liggen ze klaar om ingebouwd te worden. 
 

20210712_181004.jpg
Dorpellijsten, een rib uit mijn lijf!

Juli 2021

De originele dorpellijsten waren deels doormidden geslepen en verder ook niet veel soeps meer. Caddy Daddy maakt nieuwe, zelfs voor de 4 deurs modellen. Helaas kosten deze wel heel veel geld... Maar ja, geld kost het toch al.
 

20210712_181014.jpg
Screenshot_20210710-232232_eBay.jpg
Radioknoppen ontbreken

Juli 2021

Blijkbaar zaten de originele knoppen van de radio niet meer bij de auto. Toen ik de auto kocht zat er al een moderne passende radio in met cassette en digitale tuner. Via Ebay een setje kunnen kopen. Rechtstreekse levering en weer 100 euro verder...
 

Spatborden opknappen en monteren. 
20190708_215007.jpg

Juli - Oktober 2021

De binnenschermen moesten deels gespoten worden en deels in RX coating komen te staan. Ook moest er iets gelast worden. Vincent van der Welk was weer de klos om dit te doen. Ik heb de schermen zo kaal mogelijk gemaakt waarna hij ze kon lassen en spuiten. De eerste keer dat ik aan de schermen begon was al 2 jaar geleden. Daarna lagen ze 2 jaar lang op allerlei plekken in de garage. Nu konden ze eindelijk weer op de auto gemonteerd worden.
 

20210523_174454.jpg
Rembooster issues

Augustus 2021

Aangezien er nog steeds weinig remdruk is heb ik toch maar besloten de booster op te sturen naar Classic Car Expert ter controle. Gelukkig vond Ruben het geen probleem om zijn eigen werk nog een keer te controleren. Conclusie was dat alles toch echt in orde was. Na montage was het nog niet echt verbeterd. Iets voor later om uit te zoeken.
 

Lekkend brandstoffilter

September 2021

Het glazen huisje zit tegen een deksel van een zachte legering aan. Als je het schroefje met klem te vast draait dan trek je de deksel te ver naar beneden wat resulteert in een kromme deksel en dus lekkage. Ter vervanging had ik alvast een nieuwe besteld. Toch wilde mijn buurman wel proberen om hem onder de pers weer vlak te maken. Dit is uiteindelijk goed gelukt. 
 

20210923_182855.jpg
Hij mag en kan eindelijk eens naar buiten

September 2021

Hij kon eindelijk zelfstandig de brug af naar buiten. Direct even gewassen. Maar daarna starten ging nog wel maar hij sloeg niet meer aan. Wellicht toch weer een benzineprobleem. Met behulp van de lier op de brug en duwen met 3 man kregen we hem weer op de burg. Een week later weer een en ander nagelopen. Hij bleef nu wel lopen maar achteruit de brug op ging niet. Hij heeft geen power achteruit. Maar goed, we zijn een stap verder!

20211007_160944.jpg
Vacuum aansluiting verstopt

Oktober 2021

Tegen het schutbord zit een vacuum potje dat ervoor zorgt dat de motor rustig terugvalt in toerental als je het pedaal los laat. Hier zit een pijpje op met een vacuumslang. Dit systeem werkte niet goed meer doordat het pijpje verstopt zat. Er zit een klein kogeltje in die niet meer in beweging kwam. Via vriend Joep is dit pijpje gereinigd in een ultrasoonreiniger. Dat hielp. hierna was hij weer gangbaar.
 

Toch weer carburateur issues

November - December 2021

De motor kreeg niet voldoende benzine ondanks de nieuwe benzinepomp die ik in september had gekocht. Ook was er plots een lekkage aan de onderzijde van de carburateur. Dus alles maar weer los gemaakt en de carb er weer af. Nieuwe pakkingen had ik gelukkig nog en daarna was het ook allemaal droog en was de auto klaar voor een proefrit. Eén rondje heb ik kunnen rijden. helaas werd er inmiddels namelijk gestrooid. Resultaat van de rit was dat hij uitgelijnd moest worden (uiteraard), de uitlaat niet gasdicht is, de remmen niet fijn werken, de automaat niet goed in zijn achteruit wil en nog wat kleine dingen. Op oudejaarsdag toch maar even een stukje gereden. Het was mooi weer om wat testen. Nu wachten op het voorjaar.

IMG-20220416-WA0002.jpg
Naar de Vakgarage voor de puntjes op de i

April 2022

Het afstellen van de motor, remmen, automaat en het uitlijnen moest hij toch echt naar de garage. Ook gaan ze proberen de uitlaat te voorzien van twee flexibele stukken. Vanwege de slechte remmen toch maar een transporteur geregeld om hem naar Elst te brengen. Helaas waren de remmen zo slecht dat ik tijdens het manoeuvreren niet op tijd kon stoppen waardoor de carterpan bovenop de lier van de aanhanger klapte. Gevolg was een flinke deuk in de pan. Gelukkig geen verdere schade.

 

Hij staat er nu sinds pasen en de remtrommels achter moesten uitgedraaid worden. Een bedrijf vinden dat dat doet is niet zo eenvoudig maar via via kwam ik bij Vulka in Veenendaal terecht. Zij wilden ook de remschoenen erbij zodat die dezelfde radius konden krijgen als de trommels. Dit duurde allemaal weer weken. Vakgarage Tip heeft ook de carrosserie gesteld waardoor de achterdeuren weer normaal openen en sluiten. De remmen heeft hij ook gesteld en nog wat andere kleine dingen klaargemaakt. Helaas is hij met het achteruitrijden tegen een container aangereden waardoor een bumperhoek ingedeukt was en de bumper de lak achter de hoek beschadigd. Dat gaat allemaal opgelost worden maar dat gaat wel weer tijd kosten. 

bottom of page