top of page

Onderhoud 

IMG-20211231-WA0000.jpg
Het begin

September 2021 - Maart 2022

Al jaren heb ik een latent verlangen naar een Hudson Step Down model, dat wil zeggen, het model van 1948 t/m 1954. Toen er dan ook één voor een leuk bedrag te koop bleek te staan in Nederland wilde ik direct gaan kijken. Zo gezegd zo gedaan. 's Ochtends eerst 4 banden gekocht voor de 67 Ford en daarna door naar een 1950 Hudson Commodore 8 met Supermatic drive. Helaas was hij niet zo mooi als gehoopt, maar het was wel de aanzet tot de aanschaf van een Hudson via Hemmings in Amerika. Mark Duggan van R&D USA Classics is gaan kijken en rijden en heeft de auto naar Nederland gestuurd samen met een kofferbak vol onderdelen en een achterbank vol met 4 nieuwe banden en meer.

20220316_220223[1].jpg
Deurklink vastzetten

Maart 2022

Tijdens het verzendklaar maken in Amerika kwam de deurklink van de linker achterdeur los. Met tape tijdelijk vastgezet en toen de auto eindelijk bij ons in de garage stond maar eens gerepareerd. Helaas trok de tape wel een deel van de lak mee.... Hoe dan ook, de klink zit weer vast. 

Bedankt R&D USA Classics  
20220317_161032[1].jpg

Maart 2022

Ook nu brak er weer een shopping spree los! Folders, reclames, boeken, onderdelen en leuke vintage items werden allemaal bij R&D USA Classics afgeleverd. Toen het compleet was ging het in de kofferbak van onze auto mee naar Nederland. Wederom hadden we een vroege pakjesavond! Heerlijk alles uitpakken en controleren. Erg leuk! 

Stap 1, spiegel slopen, ontsteking vernieuwen en voorkeuring

Maart 2022

20220319_185650_edited.jpg

Op dag 1 sloopte ik al de spiegel. Deze bleek niet meer verstelbaar te zijn en was gelijmd. Via marktplaats een mooie chromen spiegel kunnen kopen.

De auto loopt niet echt lekker. Hij schakelt slecht, beetje zoekerig, en trekt ook amper. Daarnaast is de accu stuk, hij loop heel snel leeg. De auto kwam al met een lege accu uit de haven. Niet heel gek zou je denken. Hij stond immers maanden stil, maar dat was niet de oorzaak. Een nieuwe 140 Ah 6v accu was snel besteld. Ondertussen met vriend Hans de contactpunten vervangen inclusief condensator. De rest leek vrij nieuw. 

​

Garage Scholten in ons dorp deed de voorkeuring om zodoende alvast te weten wat er moest gebeuren voor de kentekenkeuring. De rit erheen verliep niet heel fijn. Paar backfire plofjes en afslaan. Hmm.. De controle verliep goed. De uitlaat zat niet helemaal goed vast, het co is afgesteld, remslangen waren nog erg goed (ik had nieuwe in de auto gelegd) de ruitenwissers waren gangbaar gemaakt (vacuum!) en de nieuwe H4 Hella koplampen werden afgesteld. Na de controle wilde de auto niet meer starten, gelukkig had ik net de nieuwe accu binnen dus die kon er gelijk in. Daarna naar huis gereden. Dat leek redelijk te gaan. Leek...

ATF en RDW controle
IMG-20220402-WA0001.jpg

Maart 2022

Voordat ik naar de RDW zou gaan wilde ik zelf ook nog wat dingen controleren. De automaat kun je zo afstellen dat hij eerder of later zou opschakelen. Nu zat je bij 40 al in de 4e versnelling. Harder rijden ging dan amper want er was geen kracht meer. Stap 1 van het hele afstelplan was ATF peilen. De stok was droog.... Ik had nog wat ATF A staan en kon direct bijvullen. Nou dat litertje was niet genoeg.... Meteen bijbesteld samen met motorolie. Olie uitzoeken is al een avontuur op zich. Iedereen spreekt elkaar tegen. Navraag bij de vorige eigenaar leek mij het handigst. 30 of 10w30 was de vraag. Hij gebruikte al jaren 10w30 dus dat ga ik ook doen. Terug naar de ATF, er ging nog een halve liter bij en daarna meteen proefrijden. Eerst de garage maar eens uit. Afslaan, starten, sputter knal en daar ging ik. Direct maar een echt stukje van 5km heen en daarna weer terug. Ik moest immers die week naar de RDW en moest toch weten of dat zou gaan. He he, dat ging beter. Schakelen ging best goed. Na een kleine stop bij vrienden startte hij lastig en met een plof, maar verder kon ik redelijk goed naar huis. Volgende stop: RDW.

Ruitenwissers op vacuum, wat een uitvinding
20220328_194432.jpg

Maart 2022

Garage Scholten had de ruitenwissers gangbaar gemaakt maar het hield niet echt over. Voor de keuring was het wel voldoende maar voor eigen gebruik moet het ook werken. Gelukkig had de vorige eigenaar wat spullen bij de auto weggegeven waaronder een vaccuum wissermotor. Deze even aan het vacuum van de motor gehangen en die deed het eigenlijk best goed. Hierna met Wendy samen de wissermotor vervangen. De motor zelf gaat simpel maar de kabels weer aansluiten is lastig. Gelukkig boden foto's van de advertentie uitkomst. Hierna werkte het systeem weer!

Taxatie en eerste keer wassen

Maart 2022

De auto is net binnen maar alles was strak gepland. Taxatie, voorkeuring en RDW kentekenkeuring. Onze andere nieuwe auto, een 1995 Jaguar XJ 3.2 moest ook getaxeerd worden dus we lieten de taxateur (Waardetaxaties uit Gendringen in de vorm van Edmond Pinckers) aan huis komen. Gelukkig was het redelijk goed weer. De dag voor de taxatie meteen de auto gewassen en alle spullen uit Amerika uit de auto gehaald. En dat was nogal wat.... Pas na de keuring zou ik het kenteken weten en dus het rapport kunnen laten opstellen. Eerder kon wel maar leek mij niet zo handig. De taxatiewaarde viel mij reuze mee. 

RDW keuring, 1e keer

April 2022

8 April had ik de afspraak staan bij de RDW. We moesten er al vroeg zijn, 7:45. Het was gelukkig goed weer. Starten, achteruit de garage uit en wederom plof, knal sputter en uit. Poging twee verliep niet veel beter. Poging 3... ja! We kunnen. Toch maar snel startkabels meegenomen en samen met Wendy en de Jaguar naar Arnhem getogen. Voor het laatste stoplicht sloeg hij af. Gelukkig startte hij snel en kon ik het terrein op rijden. Onderweg konden we niet harder dan ongeveer 45 mph. Zo'n 65 a 70 km/u. Dit deed mij aan de Pontiac denken, die wilde in het begin ook niet harder dan 80. Eerst moest ik de weegbrug op, dat ging gelukkig goed, daarna naar binnen ook. Met de folder erbij stonden alle gegevens snel in de computer. Daarna controle van de lampen, claxon, wielen (haal zelf maar even de wieldoppen eraf dan hebben wij het niet gedaan als er iets beschadigd) en nog wat andere zaken waarna ik werd weggestuurd. De heren gingen het VIN inslaan, remmentest, lampen controle etc. Toen werd ik gehaald. De keurmester had een glimlach om zijn mond maar helaas had hij dat altijd zei hij. Afgekeurd! Damn. 1 remslang had een hapje eruit omdat hij langs een uitstekend binnenscherm liep (aha daarom hoorde ik ook iets bij maximaal sturen), de uitlaat zat niet goed vast aan het spruitstuk (de pakking was weg) en de stuurspeling was niet goed. Binnen 15 graden moeten je wielen draaien, dat was eerder 30 graden ofzo. Onverrichte zaken met 65 km/u weer naar huis. 

20220411_234745.jpg
20220411_234726.jpg
Afkeurpunten oplossen

April 2022

Ik baalde uiteraard wel. Mede omdat de zaken eigenlijk ook bij de voorkeuring gevonden hadden moeten worden. De remslangen waren nog speciaal genoemd (ik had het hapje nog niet gezien maar vond 1987 oud genoeg) en er lagen nieuwe in de auto (mee laten komen uit de USA) met DOT 3 remvloeistof erbij en de uitlaat was wel wat aan gedaan maar niet voldoende. De stuuruitslag eis kende ik niet maar is wel een APK punt. 

​

Toen ik het vertelde aan vriend Hans klonk ik behoorlijk down denk ik want hij kwam meteen kijken wat er moest gebeuren. Mijn eigen idee was om hem weer bij de garage te zetten en het hen te laten uitzoeken. Samen met Hans heb ik de slangen allemaal vervangen en daarbij ook één stuk remleiding. Wartels even snel gehaald bij Voorend in Gendt, dat is om de hoek en wel zo makkelijk i.v.m. de inch maat. Remleiding had ik nog en de buurman was zo lief om te helpen met de flensen er aan te maken. Meteen de uitlaat los gemaakt en de pakking (waar niets meer van over was) vervangen door een Cadillac pakking die ook past.

 

Paar dagen later alles weer gemonteerd en ook meteen de stuurhuisolie vervangen. Daarna zouden Hans en ik gaan ontluchten en kregen we onverwachts hulp van een andere vriend en van een kennis die op facebook had gelezen dat de stuurspeling te groot was. Hij kwam tijdens het eten en nog voordat ik het eten op had was hij al klaar met afstellen van het stuurhuis. Helemaal blij! Daarna gingen de twee andere vrienden ontluchten en werd meteen de remvloeistof ververst. Ook de oppompbare schokdempers  werden gemonteerd. De avond erna heb ik de luchtslangen gemonteerd waarna de auto weer klaar was voor de herkeuring. Nog even een rondje gereden om de remmen te testen en ik durfde het wel aan. Maar die stuurspeling? Het was minder...

20220411_233424.jpg
20220411_234802.jpg
RDW, poging twee
IMG-20220415-WA0002.jpg

April 2022

De herkeuring kon al heel snel plaatsvinden. Precies één week later waren we er weer. Ook nu reed Wendy weer mee voor de zekerheid, nu met de 190. Weer hetzelfde ritueel bij het wegrijden. Afslaan, sputter knal. Ik kwam de drempel niet eens over.... Met een aanloopje lukt het waarna we door konden rijden. Het gekke was dat ik de dag ervoor nog 85 had kunnen rijden. Ik had de compressie gemeten en één bougiekabel bleek los te zitten. Dit leek de oorzaak te zijn van het ploffen en knallen. De compressie was verder goed met 100/110 psi. Maar helaas, het probleem was er nog. De keuring verliep vlot. Ze liepen er even onderdoor om de punten te controleren. De keurmeester van de week ervoor keek nog even naar het stuur en besloot dat het een stuk beter was dan de vorige keer. De keuring was geslaagd! Ik mocht weer gaan. Wederom met een gangetje van 70 naar huis. Meer zat er niet in. Nu even wachten op de kentekencard.

 

Dwell.png
278473471_10161804041109942_8284167640624530826_n.jpg
Afstellen van de ontsteking

April 2022

De dag na de keuring moest de Cadillac naar Vakgarage Tip voor de remmen, uitlijnen etc. Ik had het met hem nog even over de Hudson en zijn lage snelheid. Hij deelde mijn mening dat het in de ontsteking moest zitten. Dat we de afstelling met een voelermaat hadden gedaan was leuk maar met een dwell angle meter was beter. Die mocht ik van hem even lenen. De afstelling moest 39 graden zijn en was dat ook. Jammer. Dat was het dus niet. Via een Hudson website had ik iets gevonden over afstellen met een vacuummeter. Die had ik zelf dus dat kon ik nog wel proberen. Samen met Wendy de afstelling gecontroleerd en de verdeler wat heen en weer gedraaid waarna hij meteen beter liep. Toerental nog iets afgesteld en daarna testen. Wendy bleef achter het stuur zitten want die wilde het zelf wel proberen. Nou dat ging goed! We hebben de 65 mph (105 km/u) zelfs aangetikt. Geen plofjes, geen gesputter en ook sloeg hij niet meer af. Heerlijk! 

 

20220509_235222.jpg
20220506_093629.jpg
20220423_193755.jpg
Startproblemen als de motor warm is

Mei 2022

De eerste rit was een rondje richting Dodewaard en Hemmen en daarna naar mijn schoonmoeder en haar man. Dat ging allemaal goed. De volgende dag was er een meeting in Aalten. Getankt in Duitsland waarna hij wat lastig aansloeg maar het ging wel. Verder geen issues die dag totdat bij de stop bij een restaurant bleek dat de startmotor al vanaf Aalten (we waren inmiddels in Wehl) mee had gedraaid. De sleutel gaat niet goed terug naar de 'on' stand. Paar dagen later was de OKRV rit. Na het tanken in Velp sloeg hij lastig aan. Lang doorstarten hielp. Daarna ging het op zich goed. Je staat immers lang stil na iedere stop. Aan het eind van de dag sloeg hij weer lastig aan maar we konden rijden. De koude start gaat soepel. Eén keer gaspedaal intrappen en aan de sleutel draain en hij loopt.  6 mei had ik een afspraak voor uitlijnen staan in Elst. Helaas kon hij dat niet doen omdat de spiegels niet gemonteerd konden worden op de achterwielen. Ik had bij de uitlijner de motor even laten lopen. Je weet maar nooit. Hierna getankt in Bemmel en daarna sloeg hij echt niet meer aan. Wendy heeft mij geholpen de auto op de parkeerplaats te duwen. Paar uur laten, in de pauze, de auto weer opgehaald. Starten en lopen... Daarna maar eens alles doorgemeten en de accu bleek half leeg te zijn (het is een flinke 140 Ah accu) na die paar ritten. Na het opladen starte hij vlot, ook als hij warm is. Bijladen lijkt in orde maar toch spring de regelaar soms van 7,4 naar 11 of 16 volt en meteen weer terug. Lijkt mij ook niet goed. Voor de zekerheid de dynamo, startmotor en regelaar maar gedemonteerd en naar Venus in Didam gebracht voor revisie. Volgens de heren van een Hudson groep op facebook zag mijn vliegwiel er nog goed uit. Gelukkig maar. 

 

Velgen poedercoaten
20220510_004926.jpg

Mei 2022

Omdat toch de dymano etc weg waren ook maar besloten de banden te laten verwijderen en de velgen weg te brengen voor stralen en poedercoaten in een mooie bronze kleur. De auto heeft grote wieldoppen en sierringen. De sierringen laten we weg zodat je wat meer van de velg ziet. Uiteindelijk zoek ik nog een set kleine wieldoppen zodat we dezelfde look krijgen als op de Pontiac. TH Coating in Arnhem gaat de velgen klaarmaken en van Essen mag straks de nieuwe banden (Diamond Back Auburn met een brede witte rand) monteren. Dit zijn banden met een oude look (pie crust rand) maar zijn wel modern, het zijn namelijk radiaal banden. 

 

Nieuwe banden
20220601_132955.jpg

Juni 2022

Na 2,5 week waren de velgen klaar bij TH Coating en konden de banden er op. Ik moest ze even achterlaten bij van Essen i.vm. de drukte. De volgende dag waren ze klaar. Vanwege het type band en velg moesten er volgens hen binnenbanden in. Vreemd, want deze zaten er origineel niet in, de banden waren tubeless en de banden die er af kwamen hadden ook geen binnenbanden. Ik las her en der dat het een klapband kon opleveren als je de verkeerde binnenbanden gebruikte. Volgens de fabrikant van de banden kon het geen kwaad gelukkig. Na het verwijderen van de blauwe beschermlaag met groene zeep wilde ik ze de volgende dag monteren. Helaas lag het balanceer lood er bij twee velgen alweer naast. Dus eerst alles weer ingeladen in de Ford en nogmaals door van Essen laten balanceren. Zonde van de extra zaterdagmiddag. Maar het ging nu goed. Het staat de auto goed zo met brons kleurige velgen en het rijdt nu ook een stuk beter met deze radiaal banden. Bedankt voor de tip Mark Duggan!

 

Baksteunen vervangen
20220613_213621.jpg

Juni 2022

Bij Wildrick Rubber Parts in Shelbyville USA heb ik een aantal rubber onderdelen en pakkingen besteld. Ook konden zijn mij helpen aan missende delen voor mijn Twin H setup. Twin H is de naam voor de dubbele carburateur setup die Hudson via zijn dealers aanbood in de vroege 50-er jaren. De belangrijkste delen om te monteren waren de baksteunen. Deze waren echt op.

 

Lekkage aan de tank en benzinepomp
20220508_224235_edited.jpg

Juni 2022

Bij de eerste echter toerrit, die van de OKRV, werden er opmerkingen gemaakt dat de auto naar benzine stonk. Na de rit rook ik niks meer. Een week later met moederdag hetzelfde verhaal. Het leek wel of het alleen gebeurde met een volle tank. Bij het naar huis rijden op moederdag direct de tank weer gevuld en thuis er onder gekropen en voila. Een lekkage bij de aanvoerpijp naar de motor. Een paar dagen later maar even wat liters er uit gereden voordat de auto op bokken ging voor de bandenwissel enzo. Daarna kon hij de brug op en heb ik het lek geprobeerd te dichten met een epoxy van locktite. Helaas was het niet voldoende en moet ik nog meer dichtsmeren. Hopelijk is het dan voorbij.

Na het verplaatsen van de auto leek er een olievlek onder de motor te liggen. Na een flinke rit en weer parkeren op dezelfde plek bleek de vlek de volgende dag groter. De auto maar even op de brug gezet om te kijken en er hingen druppels benzine aan de onderkant van de pomp. Olie was nergens te bekennen. Dus maar even de zooi van de grond geveegd en inderdaad was het benzine. Deze was langs een vette plek gelopen en had dat vet opgelost waardoor het zwart was geworden. Hierdoor leek het op de grond wel olie. Dus nu eerst even de pomp nalopen. Eventueel kan er iets vastgedraaid worden? 

 

bottom of page